Winternachten festival 2020

Internationaal literatuurfestival

Winternachten internationaal literatuurfestival viert zijn 25-jarig bestaan met een feestelijke editie! Van 15 tot en met 19 januari 2020 zijn Winternachten-programma’s te vinden in theaters, bibliotheken en scholen door heel Den Haag: van Theater aan het Spui, Filmhuis Den Haag, het Institute for Social Studies en PAARD tot Zuiderstrandtheater, Theater Dakota, de bibliotheken Schilderswijk en Nieuw Waldeck. Met ruim honderd schrijvers, dichters en spoken word-artiesten uit binnen- en buitenland. Met voordrachten, proza, poëzie en spoken word, auteursinterviews, actuele gesprekken, films en muziek.

De jubileumeditie geeft bijzondere aandacht aan bevrijding, en specifiek: het dekoloniseren van het westerse denken. Hoe vrij is onze geest, wat betekent die vrijheid en zijn we werkelijk vrij of gevangen in de kaders van onze cultuur, maatschappij en geschiedenis? Het thema is losjes gebaseerd op het essay van Ngugi Wa Thiong’o, Decolonizing the mind, waarin hij spreekt over gekoloniseerde taal en hoe de invloed daarvan nog steeds merkbaar is. Met dit thema legt het festival onder meer ook een verbinding met zijn eerste edities, toen de relatie van Nederland met Indonesië, Suriname, de Antillen en Zuid-Afrika centraal stond.

Op het festivalprogramma komen naar verwacht onder meer een feestelijke, internationale jubileumopening, een Winternachten-editie van Woorden Worden Zinnen in PAARD, de grote gevarieerde avonden Friday Night Unlimited en Saturday Night Unlimited, het Winternachten Verhalenfestival in Theater Dakota, ontmoetingen met auteurs in de bibliotheken Schilderswijk en Nieuw Waldeck, zaterdagmatinees met prominente schrijvers, VPRO’s OVT, een storytelling symposium in het ISS en het Schrijversfeest rond de uitreiking van de Haagse literaire prijzen. En tot slot het Winternachten Nieuwjaarsconcert, een reis om de wereld in poëzie en muziek in het Zuiderstrandtheater.

Vanaf september zijn voor enkele festivalprogramma’s kaarten in voorverkoop verkrijgbaar. Vanaf 1 december vindt u het volledige festivalprogramma op de website van Writers Unlimited.

Writers Unlimited organiseert sinds 1995 jaarlijks het Winternachten festival in Den Haag. Het festival is uitgegroeid tot het belangrijkste internationale literaire evenement van Nederland. Behalve het festival maakt Writers Unlimited de 070 Series, actuele literaire gesprekken met schrijvers, wetenschappers en journalisten in Studio B van de Centrale Bibliotheek Den Haag.

Voorstellingen

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie