Literaire brunch

Theo Thijssen 1879 -1943
8 apr
11:00
  • zo 8 apr
    11:00
    Koninklijke Schouwburg, Den Haag
    Paul Steenbergenfoyer
    Geweest

Op twee zondagochtenden per jaar is er De Literaire Brunch in de Paul Steenbergerfoyer, een zondagochtendprogramma over leven, werk en invloed van Nederlandstalige schrijvers. Een gevarieerd programma met lezingen, live muziek, voordrachten van acteurs, beeldende kunst en authentieke beeld- en geluidsopnamen. In de pauze is er een goed verzorgde brunch.

Zondag 8 april zal gaan over: Theo Thijssen (1879 - 1943)

 

Bernard Kruithof, emeritus hoogleraar geschiedenis aan de UvA; voorzitter van het bestuur van het Theo Thijssen Museum, spreekt over Theo Thijssen aan de hand van de collectie van het museum.

Peter-Paul de Baar, historicus en journalist, oud-redacteur van het maandblad 'Ons Amsterdam' en medeauteur van 'Het Amsterdam van Theo Thijssen', spreekt over Theo Thijssen en de stad waarin de schrijver is geboren en getogen.

Piet van der Pas, acteur, draagt voor uit het werk van Theo Thijssen.

Presentatie door Christien Kok.

De bekendste titel van Theo Thijssen is 'Kees de jongen' (1923). Het is niet uitgesloten dat zelfs degenen die zijn werk niet kennen, ooit hebben gehoord van 'de zwembadpas'. Thijssen introduceerde die term bij de beschrijving van een speciaal loopje dat zijn hoofdpersonage Kees had ontworpen om in te zetten op weg naar het zwembad, maar ook op momenten dat er even haast moest worden gemaakt.

Het is niet verwonderlijk dat iemand met het schrijftalent van Theo Thijssen, die werd geboren in een middenstandsmilieu, en later onderwijzer werd, een meester is in het beschrijven van geldzorgen die in een gezin kunnen spelen. Het ongemak van tweedehands of uit oude lappen door de moeder genaaide kleding, de geheimen van volwassenen die door de kinderen toch vaak wel ontcijferd worden, de fantasie die kinderen bezitten, en het schoolleven zijn thema's die in 'Kees de jongen' van belang zijn. Ze keren terug in veel van zijn andere boeken.

In 1921 werd Thijssen bestuurslid van de Bond van Nederlandse Onderwijzers, de voorloper van de huidige AOB. Hij was van 1933 tot 1940 voor de SDAP lid van de Tweede Kamer, en was van 1935 tot 1941 lid van de Amsterdamse Gemeenteraad. In 1941 werd hij na de Februaristaking als ex-vakbondsleider door de Duitsers gearresteerd en enige tijd vastgehouden.

De vroegere 'Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur' heet sinds 1988 de 'Theo Thijssenprijs'.

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie