Literaire brunch

Stichting dichters in de bomen
zo 12
november
  • zo 8 apr
    11:00
    Koninklijke Schouwburg, Den Haag
    Paul Steenbergenfoyer

Op twee zondagochtenden per jaar is er De Literaire Brunch in de Paul Steenbergerfoyer, een zondagochtendprogramma over leven, werk en invloed van Nederlandstalige schrijvers. Een gevarieerd programma met lezingen, live muziek, voordrachten van acteurs, beeldende kunst en authentieke beeld- en geluidsopnamen. In de pauze is er een goed verzorgde brunch. 

 

De eerste zondag, 12 november, zal gaan over:

 

Lucebert 1924 – 1994

De cast

Onderdeel van:
Literatuur

Lucebert, pseudoniem van Lubertus Jacobus Swaansdijk, is een van de belangrijkste en bepalendste naoorlogse kunstenaars geweest. Hij was een dubbeltalent en genoot grote bekendheid als dichter en als beeldend kunstenaar.

 

Anja de Feijter, hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen, spreekt over de poëzie van Lucebert. Paul van Capelleveen, conservator bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, spreekt over het drukwerk dat de beeldend kunstenaar Lucebert voor anderen heeft gemaakt. Presentatie door Ellen Fernhout.


Lucebert hoorde bij De Vijftigers, een groep dichters, waaraan o.a. Remco Campert, Hugo Claus, Gerrit Kouwenaar en Simon Vinkenoog waren verbonden, die na de tweede wereldoorlog het verstikkende klimaat wilde doorbreken. Hij publiceerde zijn eerste gedichten in het Cobra-tijdschrift ‘Reflex’. Zijn debuutbundel was ‘Triangel in de jungle’, 1951. In 1953 kreeg hij de poëzieprijs van de stad Amsterdam toegekend voor zijn bundel ‘Apocrief’. De uitreiking daarvan zou in het Stedelijk Museum in Amsterdam plaatsvinden. Lucebert besloot de prijs in vol ornaat als keizer van de Vijftigers met een in stijl gekleed gevolg op te komen halen. Men was in die tijd nog niet zo gewend aan dergelijke verkleedpartijen en de keizer en zijn gevolg werd de toegang tot het museum ontzegd. Hun aanhangers werden kort daarop door de politie verwijderd.


Een bekende dichtregel van Lucebert is: ‘Alles van waarde is weerloos’ uit het gedicht ‘De zeer oude zingt’. Zijn poëzie is zeer beeldrijk en getuigt van een overweldigende taalkracht. Hij heeft door zijn hele poëzieoeuvre heen actueel-politieke kwesties aan de orde gesteld.
Lucebert wisselde de periodes waarin hij dichtte of schilderde af. In de jaren zestig en zeventig lag het accent op zijn beeldende werk. In de foyer van het Literatuurmuseum in Den Haag is een 43-meter lange muurschildering ‘Namiddag van een faun’ van Lucebert te zien. In 1983 heeft de kunstenaar hem voor het museum gemaakt. In dit kunstwerk zijn veel citaten uit de Nederlandse literatuur verwerkt. Een aantal musea heeft werk van Lucebert in de vaste collectie, waaronder het Cobra Museum in Amstelveen, het Stedelijk Museum in Amsterdam en Museum de Fundatie in Zwolle.


Als dichter ontving Lucebert o.a. drie belangrijke oeuvreprijzen:
de Constantijn Huygensprijs 1965
de P.C. Hooftprijs 1967
de Prijs der Nederlandse Letteren 1983