Geselecteerd voor Theaterfestival

ZVIZDAL [Holoceen #6] - [Chernobyl – so far so close]

Berlin (België)
7 sep
20:15
  • do 7 sep
    20:15 - 21:30
    Theater aan het Spui, Den_Haag
    Zaal 2
    Geweest

This play will be surtitled in English and Dutch

 

Zvivdal toont een hartverwarmende en schrijnende inkijk ik het leven van een bejaard echtpaar, dat na de kernramp in Tsjernobyl het besmette gebied niet wil verlaten.

 

Pétro en Nadia, een echtpaar geboren en getogen in Zvizdal, weigeren de evacuatie en een nieuw aangeboden huis. Ze verkiezen in hun oude dorp, in hun huis te blijven. Een spookdorp. Alle bekenden zijn verdwenen, alleen hun geplunderde huizen getuigen van een voormalige bedrijvigheid. Versteende plaatsen, overwoekerd door de natuur die weer vrij spel krijgt. Zvizdal toont Pétro en Nadia, beiden de 80 jaar ver voorbij, die onverwoestbaar stand houden in de besmette zone en een zelf verkozen eenzaamheid. Zonder stromend water, elektriciteit, telefoon of post.

 

Vijf jaar lang reisde BERLIN twee maal per jaar naar Tsjernobyl om telkens een tijd met Pétro en Nadia door te brengen, hen voor de camera te interviewen en hun leven en keuzes te volgen.

 

Hoe draagt men een afzondering van jaren? Hoe vergaat het het echtpaar bij het ouder worden? Wat als één van hen overlijdt? Volgen andere bewoners hen naar hun geboortegrond of zal Zvizdal langzaam maar zeker worden ingepalmd door de natuur na jaren lang vrij spel?

 

Er zijn de bijgeloven, er is de wodka, het prevelen, het vloeken, het zingen, de tandpijn, de ouderdomskwalen, het 20 kilometer wandelen naar de winkel, het wachten op iemand van de bewoonde wereld. Er zijn het stokoude paard en de uitgemergelde koe.

 

Een verhaal over eenzaamheid, overleving, armoede, hoop en ja, ook liefde tussen twee mensen met rondom hen het kleurloze, geurloze maar permanente stralingsgevaar.

Officiële Juryselectie Theaterfestival 2017

Credits

Met Nadia & Pétro Opanassovitch Lubenoc
Concept Bart Baele, Yves Degryse, Cathy Blisson
Scenografie Manu Siebens, Ina Peeters, BERLIN
Interviews Yves Degryse, Cathy Blisson
Camera & montage Bart Baele, Geert De Vleesschauwer
Geluidsopnames Toon Meuris, Bas de Caluwé, Manu Siebens, Karel Verstreken
Tolk Olga Mitronina
Soundtrack & mixing Peter Van Laerhoven

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie