Wegens succes terug!

De vader

Hans Croiset en Johanna ter Steege e.a.
28 aug
-
29 aug
Data & tickets
 • ma 28 aug
  20:15
  Koninklijke Schouwburg, Den Haag
  Grote Zaal
 • di 29 aug
  20:15
  Koninklijke Schouwburg, Den Haag
  Grote Zaal

In De vader zien we door de ogen van André de verwarring van iemand met Alzheimer. Zijn onrust en paniek raken niet alleen hem, maar ook zijn dochter Anne. Krampachtig probeert hij grip op zijn leven te krijgen dat langzaam uiteen lijkt te vallen, zonder dat hij begrijpt waarom. Dat levert herkenbare situaties op die schuren, en tegelijkertijd buitengewoon komisch zijn.  Het is pijnlijk-geestig wanneer André’s mores tezamen met zijn herinneringen vervliegen en zijn karaktertrekken zich sterker dan ooit manifesteren.

De cast

Quote

Anderhalf uur lang geklúísterd aan geweldige Croiset

Officiële Juryselectie Theaterfestival 2017

Langzaam glijdt André (Hans Croiset) weg in een mistige wolk waarin de wereld die hij eens zo goed kende, zich van hem vervreemdt. Herinneringen vergaan, vertrouwde gezichten vervagen. Krampachtig probeert hij grip op zijn leven te krijgen dat langzaam uiteen lijkt te vallen zonder dat hij begrijpt waarom. Dochter Anne (Johanna ter Steege) probeert haar vader te helpen. Maar hoe help je iemand die steeds meer wegraakt?

 

Waarom een bewezen succes?

Programmeur Marijtje Pronk: "Een glansrol van Hans Croiset in de schouwburg waar hij als voormalig artistiek leider van het Nationale Toneel vele voorstellingen presenteerde. Het stuk De vader, dat juichend door pers en publiek werd ontvangen, is geschreven door de Franse auteur Florian Zeller. Zijn werk is veelvuldig bekroond; Le Père is onderscheiden met de prestigieuze Franse theaterprijs Molière. In De vader zien we door de ogen van André de verwarring van iemand met Alzheimer. Zijn onrust en paniek raken niet alleen hem, maar ook zijn dochter Anne. De geliefden eromheen voeren eveneens strijd tegen het verlies van een leven dat eens zo bekend was. De Vader levert herkenbare situaties op die niet alleen schuren, maar tegelijkertijd ook buitengewoon komisch zijn."

 

De pers over De vader:

 

"Anderhalf uur lang geklúísterd aan geweldige Croiset. (...) ‘Croiset is geweldig als mopperkont, de charmeur, de geestige, scherpzinnige, de verwarde, verdrietige, de alzheimerpatiënt." De Volkskrant ****

 

"Monumentale rol van Hans Croiset in De vader." Scènes ****

 

"Kwetsbaar, ontwapenend, grof, ontgoocheld; Hans Croiset (81) levert een tour de force met zijn intense rol als dementerende vader. In deze tragikomische voorstelling worden het verdriet en de verwarring van dementie op een bijzondere wijze invoelbaar gemaakt. (...) Fenomenale vertolking van Hans Croiset" Het Parool ****

Anderhalf uur lang geklúísterd aan geweldige Croiset
De Volkskrant ****