Inleiding De hereniging van de twee Korea's

Inleiding
20 apr
-
21 apr
Data & tickets
 • vr 20 apr
  19:30
  Koninklijke Schouwburg, Den Haag
  Paul Steenbergenfoyer
  €2.50
  Geweest
 • za 21 apr
  19:30
  Koninklijke Schouwburg, Den Haag
  Paul Steenbergenfoyer
  €2.50
  Geweest

Laat je meenemen op een associatieve reis langs liefde in vele vormen. Voorafgaand aan de voorstelling De hereniging van de twee Korea’s presenteert Het Nationale Theater het video-essay Gelukkige liefde, dat ingaat op de thematiek van de voorstelling. Programmamaker Laura van Zuijlen ontwikkelde het en is bij de vertoning aanwezig voor een korte reflectie achteraf. In Amstelveen, Gouda, Rotterdam, Alkmaar, Kerkrade, Meppel, Drachten, Purmerend, Leiden, Utrecht, Breda en Zwolle is het video-essay ook te bezoeken. Kaarten hiervoor zijn te verkrijgen bij de desbetreffende theaters.

De cast

 

Gelukkige liefde


Een video-essay ter ere van De hereniging van de twee Korea’s.
Liefde inspireert alle kunsten. Of het nu toneel, film, muziek of poëzie is. Voorafgaand aan de voorstelling De hereniging van de twee Korea’s presenteert Het Nationale Theater het video-essay Gelukkige liefde, dat ingaat op de thematiek van de voorstelling. Door fragmenten uit verschillende speelfilms door elkaar heen te monteren wordt een nieuw verhaal verteld. Film is een medium dat als geen ander heeft bijgedragen aan de romantisering van de liefde, maar tegelijkertijd treffend de complexiteit kan laten zien. Laat je meenemen op een associatieve reis langs liefde in vele vormen. Programmamaker Laura van Zuijlen, die het video-essay ontwikkeld heeft, is bij de vertoning aanwezig voor een korte reflectie achteraf.

 

Wat is een video-essay?
Het video-essay is een opkomend genre in de filmkritiek. Het is een audiovisueel betoog, een vertelvorm, die hangt tussen een essay en een korte film. Beeldmateriaal uit bestaande speelfilms (of andere audiovisuele media) wordt zodanig gemonteerd dat het een nieuw verhaal vertelt. De simpelste vorm van het video-essay is de ‘supercut’. Tientallen eerste kussen achter elkaar; tientallen complimenten achter elkaar; tientallen keren dat iemand “ik wil scheiden” zegt. De herhaling en combinatie met andere fragmenten werpen een ander licht op bekende onderwerpen, vanzelfsprekende uitspraken en op de films zelf.

Biografie Laura van Zuijlen

Laura van Zuijlen (1988) is programmamaker bij Het Nationale Theater in Den Haag. Zij studeerde Theater- en filmwetenschap aan de universiteiten van Utrecht, Bologna en Antwerpen en ging na haar afstuderen aan de slag bij het Nationale Toneel. Daarnaast schrijft zij voor het maandelijkse filmblad De Filmkrant. Ook doet zij namens Filmkrant.Live door het hele land inleidingen, lezingen en nagesprekken. Bij het maken van het video-essay Gelukkige liefde heeft ze haar grote passies theater en film bij elkaar kunnen brengen.