Bas de Brouwer

Ground floor

Orkater
do 25 jan en vr 26 jan
do 25 jan 2024
en
vr 26 jan 2024

Een filosoferende musical over eindigheid

Een pakketbezorger die een grasmaaier wil zijn, een vrouw die niet meer van de bank afkomt, een conciërge die niet op vakantie durft, een man in een vliegtuig die tegen alle verwachting in niet neerstort en een vrouw die van de kilte van de badkamervloer houdt.

Op de begane grond zit een groep mensen vast die elkaar niet kent. Buiten voltrekt zich een catastrofe, daardoor kunnen ze deze onbestemde ruimte niet verlaten. Ze proberen hun leven te bewaren door gladweg beginnen te vertellen, maar waar heb je het nog over als je denkt dat het einde nadert?

Ground Floor is een ontmoeting tussen personen die openlijk twijfelen en geen vat meer krijgen op de wereld, zichzelf en de ander. De volledig gezongen voorstelling, compleet met grote gebaren, probeert betekenis te geven aan de relatie tussen mens en eindigheid.

Ground Floor is het theaterdebuut van schrijver Maartje Wortel. Op haar teksten maakt componist, zangeres en actrice Annelinde Bruijs een compositie voor deze nieuwe avant-gardistische musical die vragen stelt, nooit iets zeker lijkt te weten en zelfs van zichzelf lijkt te vervreemden.

Maartje was o.a. te gast bij nooit meer slapen, luister hier de uitzending:

Doodgaan gaat niet zomaar. Net als leven.

In de media

NRC ★★★
"met de tekst van Wortel en het strakke spel van de acteurs is Ground Floor een onconventionele musical, die nog wel even nazingt tussen je slapen."

DE VOLKSKRANT ★★★
"Maartje Wortel schreef een afwisselend filosofische en banale tekst die door Annelinde Bruijs meerstemmig op muziek is gezet. Daarin toont ze dat we allemaal verschillende stemmen zijn die soms ineens harmonieus samenvallen: vaak geïsoleerd en eenzaam, totdat we in de ontmoeting met de ander elkaar versterken, tot grote hoogten stuwen. Dat is verdrietig en troostrijk tegelijkertijd."

THEATERKRANT
"Bruijs, Wortel en regisseurs Suze Milius en Marijn Alexander de Jong verhouden zich bewust tot de musicaltraditie – het wordt niet voor niets avant-gardistisch genoemd – en zetten er een alternatief tegenover."

Over de makers

Annelinde Bruijs is componist, zangeres en actrice. Bij Orkater was ze eerder te zien in de voorstellingen Merkel en Atropa. Hiernaast studeert ze filosofie aan de Erasmus universiteit in Rotterdam. De compositie voor Ground Floor maakt zij in samenwerking met Muziekgebouw, waar ze tijdens haar residentie een onderzoek deed naar het maken van een doorgecomponeerd libretto.

Suze Milius is regisseur in Nederland en België. Bij Orkater regisseerde ze o.a. De familie Mansøn van destijds Nieuwkomerscollectief Lars Doberman. Marijn Alexander de Jong maakt onderdeel uit van performancecollectief URLAND en is daarnaast ook scenograaf.

Met Ground Floor slaan zij de handen ineen en gaan de samenwerking aan met Maartje Wortel. Zij is schrijver en columnist (voor o.a. Trouw, Metropolis M en NRC), en schreef meerdere bekroonde romans als IJstijd en De Groef.

 

Credits

regie Suze Milius co-regie & lichtontwerp Marijn Alexander de Jong tekst Maartje Wortel compositie Annelinde Bruijs spel en zang Annelinde Bruijs, Silyan Elkattabi, Saskia Mees, Reinout Scholten Van Aschat, Romy Vreden, Hélène Vrijdag decor Janne Sterke kostuum Johanna Trudzinski assistent kostuum Lisa Gambey muziekproductie & sound design Robbert Klein

Ground Floor is naar een idee van Annelinde Bruijs, Suze Milius en Marijn Alexander De Jong. De compositie is ontwikkeld in coproductie met Muziekgebouw