RUIS

Doube Bill | RUIS | THIS IS DEFINITELY NOT STORY ABOUT WITCHES

Nur Dabagh, Tijn Luijben, Bram Flick | Fabiënne Rutten, Joëlle Vaartjes, Minne Thomas
VERS uit Arnhem
za 24 jun - 20:00
za 24 jun 2023
20:00
  • za 24 jun 2023
    20:00
    Zaal 3, Den Haag
    De Constant Rebecqueplein 20A

VERS is dé plek voor jong talent om in een professionele omgeving te laten zien wat ze in huis hebben. Tijdens deze Double Bill zie je twee afstudeervoorstellingen van theatermakers van ArtEZ in Arnhem.

RUIS

Nur Dabagh, Tijn Luijben, Bram Flick

Wanneer voel je je aangetrokken tot de ruis en wanneer is er juist te veel van? Drie jonge makers gaan in een muzikale theatervoorstelling op zoek naar hun relatie tot de ruis. In een nachtclub gaan ze met behulp van hun instrumenten in gevecht met de ruis, verdwalen ze in de ruis en zingen ze de ruis liefelijk toe.

“Dwalend door de stad zoek ik naar een uitweg van de ruis in mijn hoofd. Ik probeer om mij heen te kijken, maar zie alleen de gezichtsloze meute. Terwijl de donkerte toetreedt laat ik me verleiden door deze nachtschimmen. Ik wil dansen met een plant en verliefd worden op een wildvreemde, maar de dagelijkse onrust dreunt nog door in mijn hoofd als de beat van de DJ. Ik beweeg me nog dieper de nacht in. De donkerte in. Op zoek naar een plek om te verdrinken in de ruis waar ik eerder nog voor vluchtte.”

THIS IS DEFINITELY NOT STORY ABOUT WITCHES

Fabiënne Rutten, Joëlle Vaartjes, Minne Thomas

Drie jonge vrouwen geven in een concertante performance stem aan hun feministisch perspectief op de West-Europese heksenjachten die plaatsvonden tussen de 15e en 18e eeuw.

“It’s the oldest fucking trick of toxic masculinity.”

In vurige teksten én met humor bevragen ze de invloed van de heksenvervolging op de sociale, maatschappelijke en politieke posities van vrouwen toen en nu. Welke sporen hebben de heksenjachten achtergelaten in de huidige samenleving en in de levens van deze drie vrouwen?

Op een moderne brandstapel proberen ze door middel van muzikale, theatrale scenes het huidige patriarchaat te deconstrueren en zoeken ze naar een herdefiniëring van de heks.

Over VERS

Zaal 3 werkt samen met een groot aantal opleidingen in Nederland. Dit doen we onder de noemer VERS. Soms komen studenten een week lang werken in onze studio's om aan het eind van die week hun werk te presenteren in onze kleinste, maar meest verrassende zaal. Weer een andere keer voeren jonge theatermakers hun voorstelling op, die ze op de academie hebben gemaakt.

Voor de studenten een uitgelezen kans om hun werk in een professionele omgeving te presenteren en voor het publiek een leuke manier om de makers van de toekomst te ontdekken.

Credits

RUIS

spel Nur Dabagh, Tijn Luijben en Bram Flick
eindregie Anne Maike Mertens
muzikale begeleiding Kaspar Schellingerhout

THIS IS DEFINITELY NOT STORY ABOUT WITCHES

tekst, spel en muziek Joëlle Vaartjes, Fabiënne Rutten, Minne Thomas
eindregie Linda Zijl
begeleiding Joost Brouwer
productie Andrea Vermeer