Verhalenhuis: nieuwe verhalen op het podium

ROSE academy (ROSE stories)
za 29 apr - 20:15
za 29 apr 2023
20:15
  • za 29 apr 2023
    20:15
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 2
    Geweest

Een teddybeer die zijn vluchtverhaal van Griekenland naar Nederland deelt. Een AZC bewoner die koste wat het kost een jongen met een lekke band helpt en een man die een bijzonder noodlot tussen hem en zijn nieuwe negentigjarige Nederlandse vriend deelt. Een kleine greep uit de verhalen die tijdens storytelling workshops van ROSE academy zijn gedeeld en op 29 april door de Iraanse regisseur Arvand Dashtaray vertaald worden in een avondvullende theatervoorstelling.

Verhalenhuis is een theatervoorstelling met verhalen van Haagse bewoners met een migratie achergrond. Ontstaan vanuit een programma waarin een eerste kennismaking met de kunstvorm storytelling onder leiding van theatermaker en comedian Soula Notos centraal stond. Tijdens deze avond staan de verhalen van de vertellers centraal en een aantal durven het aan om deze op een groot podium te delen. 

“Soms voelt samenkomen en verhalen delen als het enige wat we nog kunnen doen. We klampen ons vast aan onze waarden en wortels en zoeken troost in de herkenbaarheid van onze woorden. Voor sommigen van ons hebben de verhalen die we delen ons leven gered - ze boden een reddingslijn te midden van chaos. We nodigen je uit om te luisteren naar onze verhalen - want ze spreken tot de ziel van wie we zijn.”

- Regisseur Arvand Dashtaray

Podcast

Rondom de theatervoorstelling is er ook een podcast te beluisteren op het ROSE stories podcast kanaal. De verhalen van de pilot Schilderswijk Verhalenhuis editie zijn hier al te beluisteren.

Podcast beluisteren

Over ROSE

ROSE academy, onderdeel van productiecollectief ROSE stories, gelooft altijd in de kracht van het verhaal. Iedereen heeft een verhaal dat het verdient om gehoord te worden. Zo is naast de vele andere talentontwikkeling programma's het project Verhalenhuis ontstaan. Deze verhalen fungeren enerzijds als spiegels, door herkenning te bieden en anderzijds als ramen, door een inkijk te bieden voor een completere beeldvorming.

Haagse Partners

In dit project heeft Rose Academy samengewerkt met Haagse organisaties die zich community-based inzetten voor nieuwkomers, two-way integratie en emancipatie. Dankzij samenwerkingen met Pitztop, Justice & Peace, Avrasya, Stichting de Vrolijkheid, en AZC Katwijk konden de workshops op een laagdrempelige manier aangeboden worden in een veilige omgeving en met bekende gezichten.

Meedoen?

Vanaf mei 2023 start een nieuwe reeks Verhalenhuis edities en kunnen groepen en individuen zich aanmelden om mee te doen. Lees meer op de website van ROSE academy:

Info en aanmelden