Lois Notebaart

Kind van het licht

van Ferhat Kaplan | SADETTIN K
do 11 mei - 20:30
do 11 mei 2023
20:30
  • do 11 mei 2023
    20:30
    Zaal 3, Den Haag
    De Constant Rebecqueplein 20A
    Geweest

Jonge theatermakers kregen de afgelopen jaren door de Coronamaatregelen helaas weinig ruimte om hun werk te maken en te tonen. SADETTIN K biedt dit jaar twee van deze makers de kans om alsnog een eigen voorstelling te ontwikkelen. Acteur en theatermaker Ferhat Kaplan is de eerste maker binnen dit traject, met zijn nieuwe voorstelling Kind van het licht.

Ferhat is Aleviet. Dat weet hij zijn hele leven al, en zijn hele leven vinden mensen daar iets van. Soms zorgt het dat hij ergens meteen welkom is, soms worden mensen ineens onvriendelijk als ze het horen. Maar wat is eigenlijk een Aleviet? En wat betekent het om er een te zijn?

In Kind van het licht neemt Ferhat je mee op zijn zoektocht naar zijn wortels. Naar deze mystieke stroming uit Turkije waar natuur, muziek, dans en kunst de kern van het geloof zijn. Naar een bevolkingsgroep die al eeuwen wordt vervolgd en gewantrouwd, en naar de ouderen in kleine dorpen die de geheimen van het volk waar Ferhat deel van uitmaakt bewaren. Een reis door de geschiedenis, die hopelijk een antwoord geeft op de vraag waar we nu staan.

Ik weet nog dat ik uit de zaal liep en dacht: 'dit wil ik ook, dit is wat ik wil doen.'

Ferhat Kaplan

In de media

Lees hier een interview met Ferhat Kaplan over dit project:

Interview

HET PAROOL
"[Theater is] een plek waar verhalen van de straat op een podium komen. Ik houd van het nieuwe, moderne theater, van niet vertelde verhalen."

Over Ferhat Kaplan

Ferhat Kaplan werd gekozen voor het makers traject, omdat zijn autobiografische werk naadloos aansluit bij dat van SADETTIN K. Net zoals Sadettin Kırmızıyüz is ook Ferhat Kaplan in zijn werk altijd op zoek naar manieren om de maatschappij inclusiever te maken voor de volgende generatie. Hij maakt moeilijke onderwerpen op een luchtige manier bespreekbaar.

Over SADETTIN K

Onder de naam SADETTIN K presenteert theatermaker, verhalenverteller en acteur Sadettin Kirmiziyüz zijn eigen voorstellingen. Zijn werk kenmerkt zich door een sterk autobiografisch en documentair karakter: hij put uit zijn persoonlijke leven en ervaringen om – met humor en zelfrelativering – voorstellingen te maken waarin identiteit, migratie en discriminatie een rol spelen. Met zijn voorstellingen doorbreekt Sadettin de kaders van onze vastgeroeste denkpatronen.

Credits

Spel en tekst Ferhat Kaplan
Dramaturgie Yahmani Blackman
Regie Leila Sahir
Een productie van SADETTIN K