Louise Autar - door Sunny Jagesar

Welke (s)tories?

Talk & Dance | Louise Autar | Anima Jhagroe-Ruissen | Prachi Suryavanshi
Stories of Kathak
za 22 apr - 20:00
za 22 apr 2023
20:00
  • za 22 apr 2023
    20:00
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 2
    Geweest

Kathak beoefenen betekent verhalen vertellen via dans, muziek en poëzie. Maar welke verhalen komen tot ons? Wiens verhalen zijn dat? En welke interpretaties geven wij aan deze verhalen?

Verken tijdens deze avond (s)tories of Kathak via gesprekken, ritme en dans. Duik in de geschiedenis van Kathak, haar verschillende stijlen en op welke manieren we haar vandaag de dag tegenkomen. Welke stemmen en verhalen horen we wel en welke niet? Welke verhalen draag je met je mee? Kom ook om dit samen met makers en publiek te verkennen!

Stories of Kathak 2023

Van april t/m oktober 2023 vinden er op verschillende plaatsen in Den Haag uiteenlopende activiteiten plaats tijdens Stories of Kathak. De activiteiten zijn erop gericht om gezamenlijk verhalen te verkennen, creëren en delen. Samen met performers, deelnemers en publiek. Er zijn lecture performances, workshops, online blogs en talks.

Over Kathak

Kathak is een multidisciplinaire kunstvorm uit Noord-India. Katha betekent in wezen storytelling. Verhalen worden via dans(theater), zang en muziek gedeeld. Hoewel Kathak in een ver verleden is ontstaan, verandert de dansvorm constant mee met de tijd en plaats waarin het wordt gedanst. Zo zijn er invloeden af te lezen van het Hindoeïsme en de Islam, maar zijn er eveneens sporen van danstechnieken vanuit ballet.

Storief of Kathak onderzoekt welke verhalen hierin worden onderbelicht, en vraagt zich af hoe deze verhalen worden verteld en gedanst. Zo verdringen dominante representaties over gender en sociale normen alternatieve verhalen. Hoe kan de rol van de vrouw bijvoorbeeld anders worden geïnterpreteerd? En hoe zou een Kathak verhaal eruit zien vanuit een queer perspectief?

Over de dansers

Louise Autar

Louise is een Surinaams-Hindostaanse feministische en dekoloniale spreker, onderwijzer, onderzoeker, moderator en (community) organizer uit Rotterdam. Haar passie ligt in onderwijs en het faciliteren van leren en ontleren, waarbij ze het persoonlijke verbindt met structurele ongelijkheden. In zowel haar wetenschappelijke als activistische leven is ze bezig met de politiek van verhalen: welke verhalen zijn er, wat leren deze verhalen ons en voor wie zijn deze verhalen gecreëerd? Geinspireerd door feministisch, dekoloniaal en queer denken zal ze delen hoe ze zelf invulling geeft aan storytelling vanuit alle werelden waarin ze zich begeeft.

Anima Jhagroe-Ruissen

Anima is de initiatiefneemster van Stories of Kathak. Ze is kathakdocent bij kathakdansschool Niembooda in Den Haag en initiatiefneemster van Dutch Kathak Network. Als danseres, henna-artieste en social artivist (combinatie van activisme en kunst) creëert ze met andere artiesten en community-leden ruimtes om onzichtbaar gemaakte verhalen met elkaar te delen. Deze ruimtes ziet ze als alternatieve werelden waar er plek is voor hun verhalen, waar nieuwe verhalen gecreëerd kunnen worden en waar expressie geven kan worden aan die verhalen.

Prachi Suryavanshi

Prachi is kathak danser en docent. Ze is een student van de Indiase kathak danser Nayantara Parpia. Zelf heeft ze daarnaast haar eigen online dansschool Riyaaz,een kleine maar liefdevolle familie die verspreid over de wereld haar online lessen volgen. Storief of Kathak is een dierbaar project voor haar omdat, in haar eigen woorden: "I get to work with and create with absolutely incredible and kickass women. In a way they help me find a more spiritual aspect to my own culture!"

Credits

Storief of Kathak wordt mogelijk gemaakt door: Niembooda, Het Nationale Theater, Amare, CTRL+ALT+IDENTITY, Cultuurschakel, Dutch Kathak Network, Hindostaans&Queer, Laaktheater en Theater Dakota