Anne Claire de Breij

Melancholia

Het Nationale Theater | Eline Arbo
Een visueel en muzikaal overrompelende voorstelling
di 7 nov - do 14 dec
di 7 nov 2023
-
do 14 dec 2023

Na de hitvoorstelling De Jaren regisseert Eline Arbo nu Melancholia, het sciencefiction-meesterwerk van filmregisseur Lars von Trier. Een visueel en muzikaal overrompelende voorstelling, voor het eerst te zien in de Nederlandse theaters!

Melancholia begint met een feest, waarbij je als publiek te gast bent. Justine trouwt met haar droomman in het prachtige landhuis van haar zus Claire. Maar op de avond van haar perfecte bruiloft valt ze stilletjes uit elkaar. Claire ontfermt zich als enige over haar zus, maar kan niet voorkomen dat het uitbundige feest al snel uitloopt op een onvermijdelijk fiasco.

Vol muziek, sterke personage en theatrale verbeelding 

Terwijl Justine met haar depressie worstelt, wordt ze aangetrokken tot een schijnbaar onschuldige ster aan de hemel. Het blijkt de mysterieuze planeet Melancholia, die op ramkoers ligt met de aarde. De confrontatie met de dreigende ondergang, verandert de relatie tussen de twee zussen. Justine bloeit op, terwijl Claire steeds meer in paniek raakt. Hoe ga je om met het gevoel van machteloosheid? Hoe leef je als je weet dat het einde eraan komt? Melancholia is een dystopische en existentiële voorstelling vol muziek, sterke personages en theatrale verbeelding.

 

“Melancholia is een prachtig verhaal over de leugens die wij onszelf vertellen: dat onze systemen werken, dat wij perfecte huwelijken nodig hebben en dat de aarde niet aan het sterven is. Lars von Trier weet op geniale wijze een persoonlijk en intiem menselijk portret te combineren met het allergrootste en belangrijkste thema van nu: het einde van de wereld.” - Regisseur Eline Arbo

Eline Arbo's theatrale rijkdom is een gelukkigmakend pleidooi voor grenzeloze verbeelding

Theaterkrant over 'Jane Eyre' (regie Eline Arbo - maart 2023)

Credits

Naar de film van Lars von Trier
Regie en bewerking Eline Arbo

Cast Mariana Aparicio, Bram Coopmans, Teun Donders, Hein van der Heijden, Antoinette Jelgersma, Fjodor Jozefzoon, Yela de Koning en Mike Zanting

Muziek Thijs van Vuure
Decor Juul Dekker
Kostuums Rebekka Wörmann
Licht Varja Klosse
Dramaturgie Willemijn Barelds
Regieassistentie Ludy Golstein

Educatiemakers Tim Lafeber en Laura van Zuijlen

Campagnebeeld Anne Claire de Breij

Gepresenteerd met toestemming van Auteursbureau ALMO bvba, voor Nordiska ApS, Copenhagen