Fleur Beemster

Een mooi filosofisch (quiz)avondje

Filosofie in Den Haag | Met Daan Roovers, studenten publieksfilosofie, Carlo Ierna en filosofie quiz
Maand van de Filosofie: weerloos en waardevol
za 15 apr - 19:00
za 15 apr 2023
19:00
  • za 15 apr 2023
    19:00
    Zaal 3, Den Haag
    De Constant Rebecqueplein 20A
    Geweest

April is de landelijke Maand van de Filosofie en Filosofie in Den Haag sluit daar dit jaar bij aan met twee lezingen en de enige echte Haagse Filosofie Quiz. Het thema is dit jaar Weerloos en waardevol
"Alles van waarde is weerloos", dichtte Lucebert. Maar zonder waarde zou niets de moeite waard zijn.

Kom luisteren naar voormalige Denker des Vaderlands Daan Roovers en haar studenten Publieksfilosofie over het weerloze en waardevolle, test je filosofische kennis tijdens de enige echte Haagse Filosofie Quiz*, en discussieer mee met filosoof Carlo Ierna over de waarde van de filosofische canon.

Als iets van waarde opduikt is de meetlat meestal niet ver weg. Het goud gaat naar de snelste hardloper. Het leukst is het bericht met de meeste ‘likes’. En alle lof verdient de leerling met de hoogste cijfers. Hoe meer mensen het waarderen hoe meer iets waard wordt. Maar is wat alleen ikzelf waardevol vind dan minder waard? En wat is de waarde van zaken die niet te meten zijn? Heeft waarheid een prijs? Hoeveel is vriendschap waard? Hoe weerloos is schoonheid? En hoe waardeert de natuur de menselijke maat?

Tijdens de Maand van de Filosofie 2023 worden vragen gesteld over hoe het weerloze en waardevolle zich kan weren tegen de harde cijfers van verdienste, prestige en succes. En vooral hoe waarde weer zijn waarde krijgt.

Meedoen aan de Filosofie Quiz

*Je kan meedoen aan de quiz als team van minimaal 2 en maximaal 4 personen. Koop voor ieder teamlid een ticket en meld op de avond zelf bij binnenkomst je team aan (met een leuke naam).

Misschien wordt de winst gewaardeerd met een prijs maar het gaat natuurlijk vooral om de eer...

Over Daan Roovers

Daan Roovers doceert publieksfilosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarnaast ontwikkelt ze tv-programma’s rondom maatschappelijke en persoonlijke vragen en maakt ze deel uit van de redactie van het tv-programma Het Filosofisch Kwintet. Ze is voormalig Denker des Vaderlands (2019-2021).

Carlo Ierna

Carlo Ierna is sinds Universitair Docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam en Onderzoeker aan de Radboud Universiteit. Hij kreeg in 2019 de Know VU Award en in 2020 een Comenius Fellowship voor onderwijsvernieuwing in het vak Moderne Filosofie. Daarnaast doet hij onderzoek naar de School van Brentano en de verbanden tussen de geschiedenis van de filosofie, psychologie, en kunstmatige intelligentie in de 19de eeuw.