Jacqueline Heerema

Denken over de planeet

Filosofie in Den Haag | Vincent Blok, Jacqueline Heerema
ma 27 mrt - 20:00
ma 27 mrt 2023
20:00
  • ma 27 mrt 2023
    20:00
    Zaal 3, Den Haag
    De Constant Rebecqueplein 20A
    Geweest

Er is een radicale omslag in ons denken over de aarde nodig, stelt filosoof Vincent Blok. Onze planeet leek lang een betrouwbare basis, maar dreigt nu onbewoonbaar te worden. Moeten we om de wereld te redden af van het idee dat mens en natuur tegenover elkaar staan? In zijn lezing laat Blok de relevantie van filosofische vragen in tijden van klimaatverandering zien, en vertelt hij over zijn filosofische ecologie voor onze bedreigde planeet.

De tweede gast van deze Filosofische ontmoeting is conceptueel kunstenaar Jacqueline Heerema. Met haar Satellietgroep werkte ze jarenlang op en rond de Zandmotor: een opgespoten kunstmatige landtong en experiment net voorbij Kijkduin. Deze buitendijkse Zandmotor gebruikt - als eerste in haar soort - de krachten van de wind, zand en golven als actieve bemiddelaars van verandering. Maar kan zij ook worden gewaardeerd als een aanjager voor de mensheid om te veranderen?

Filosofie in Den Haag heeft deze twee sprekers uitgenodigd om gezamenlijk te denken over (de toekomst van) de planeet. Beide geven een lezing en gaan met elkaar en het publiek in gesprek. Moderator is Esther Didden, directeur van Filosofie in Den Haag.

Over Vincent Blok

Blok is filosoof en hoogleraar Techniekfilosofie en verantwoord innoveren aan Wageningen University & Research. Tevens is hij directeur van het graduate programma van de 4TU Centre of Ethics of Technology, een samenwerkingsverband tussen de vier technische universiteiten op het gebied van ethiek van technologie. In zijn huidige onderzoek richt hij zich op filosofische en ethische vragen rondom ecologie, innovatie, circulaire economie en disruptieve technologieën. In 2022 verscheen zijn publieksboek Van wereld naar aarde: filosofische ecologie van een bedreigde planeet.

Over Jacqueline Heerema

Als empirisch artistiek veldonderzoeker en curator zoekt conceptueel kunstenaar Jacqueline Heerema veelzijdige en wederkerige perspectieven om ruimte te creëren voor meerstemmigheid in een veranderende wereld. Ze beschouwt kunst als publieke ruimte en verbindt kunst en wetenschap met publiek. Ze is mede initiator en kunstenaar-curator van Satellietgroep; een internationaal kunstenaarscollectief dat sinds 2006 de veranderende relatie tussen mens en natuur onderzoekt vanuit artistiek perspectief met een focus op de zee, (kust)landschapstransities, klimaat en de impact van de mens op de planeet.