Miek Uittenhout

Ik zou liever Angel heten

Mevrouw Ogterop, Jibbe Willems
vr 14 apr - 20:30
vr 14 apr 2023
20:30
  • vr 14 apr 2023
    20:30
    Locatievoorstellingen, Den Haag
    Korzo, Prinsestraat 42
    Geweest

Ik zou liever Angel heten is een theatraal feest waarin personages, teksten, kostuums en situaties elkaar in hoog tempo afwisselen.

Deze voorstelling speelt in de grote zaal van Korzo, Prinsestraat 42. Lees hier alles over je bezoek.

Een stel komt in hun vakantiehuisje samen met vrienden om levens met elkaar te vergelijken, om daar troost of iets om na te streven uit te halen. Ze wachten nog op Angel. Ondertussen drinken ze. Ze drinken en praten. Menselijkheid, liefdesperikelen en pijnlijke stiltes wisselen elkaar af. Leven ze wel hun ware leven? Of verschuilen ze zich achter de rol die ze nu eenmaal toegewezen hebben gekregen in het leven?

Naarmate de avond vordert worden de gesprekken intenser en intiemer; ze zoeken de uitersten van elkaars kwetsbaarheid op en schuwen extreme meningen niet. Ook blijken verhoudingen heel anders te liggen dan op het eerste gezicht lijkt en wordt duidelijk dat iedereen uiteindelijk maar een rol speelt.

Ik zou liever Angel heten wordt
gespeeld door slechts 2 acteurs: Lotte Dunselman en Wouter van Oord. Zij transformeren voortdurend van het ene personage naar het andere.

In de media

DE VOLKSKRANT ★★★★
"een knap gespeelde carrousel van sociale verwachtingen."

NRC HANDELSBLAD ★★★★ (top 3 beste voorstellingen die nu te zien zijn)
"Naarmate de avond vordert, stellen de personages zich steeds kwetsbaarder op, en ontpopt het stuk zich tot een ontroerend relatiedrama."

THEATERKRANT
"Gaandeweg wordt de tekst van Jibbe Willems scherper, valser, tragischer en gemener; maar ook liefdevoller en kwetsbaarder."

Mevrouw Ogterop

Mevrouw Ogterop is opgericht door Schouwburg Ogterop in Meppel met als doel om eigenzinnig toneel op Drentse bodem te ontwikkelen. De producties zijn toneelmatig, met een maatschappelijke relevantie en met oog voor kwaliteit. De artistieke leiding is in handen van Lotte Dunselman.

De makers over de voorstelling:

“Het schrijven van Angel was een uitdaging, zoals elke tekst die ik voor Lotte heb geschreven een uitdaging was. Zij houdt nu eenmaal niet van normaal of voorspelbaar. Deze dialoog voor zes stemmen uit twee monden was net zo goed schrijven voor muziek als schrijven voor theater, maar ook het leggen van een puzzel, het uitdokteren van een labyrint én het maken van een klassieke lasagne, waarbij alle ingrediënten moeten kloppen, ieder laagje smakelijk moet zijn, en het geheel overeind moet blijven wanneer je het serveert. Ingewikkeld, uitdagend, maar bovenal heel leuk!” 

- Jibbe Willems

“In dat spelen, wat wij acteurs zo vanzelfsprekend doen, schuilt iets essentieels. We nemen rollen aan, krijgen rollen toebedeeld, creëren een nieuwe werkelijkheid. Maar doen we dat niet allemaal, ook buiten het theater?”

- Lotte Dunselman

Serie

Ik zou liever Angel heten is onderdeel van een serie van drie voorstellingen over het spelen van rollen die Dunselman voor Mevrouw Ogterop ontwikkelt.

De eerste, Ik stond in een kutvoorstelling maar mijn haar zat wel heel goed (naar een tekst van Magne van den Berg) ging over de rol van de actrice in een theaterwereld waarin de meeste belangrijke posities nog altijd door mannen worden vervuld. De voorstelling werd lovend ontvangen.

Na Ik zou liever Angel heten volgt in 2024 de derde productie Jij bent van mij - de kant van Ada, geïnspireerd op de bejubelde roman van Peter Middendorp, dat hij baseerde op de zaak over de moord op Marianne Vaatstra.

Jibbe Willems

Na kort als acteur en regisseur gewerkt te hebben, richtte Jibbe Willems zich op het schrijven. Hij heeft gewerkt voor tal van toneelgezelschappen. Dunselman en Willems werkten al vijf keer succesvol samen.

Lotte Dunselman

Lotte Dunselman speelde onder andere bij het Noord Nederlands Toneel, theatergroep ECHO, Het Zuidelijk Toneel en NTGent. In 2017 won ze de Colombina voor haar rol in Volpone van Dood Paard. In 2020 werd Dunselman genomineerd voor de Theo d'Or, de prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke hoofdrol, voor haar rol in De Poolse Bruid van NNT en Theatergroep ECHO. Sinds 2021 is Dunselman artistiek leider van Mevrouw Ogterop.

Credits

Tekst: Jibbe Willems | Concept: Lotte Dunselman | Eindregie: Liliane Brakema | Spel: Lotte Dunselman en Wouter van Oord | Scenografie: Joncquil | Kostuums: Freja Roelofs | Muziek: Julia Dubbelboer | Coaching muziek: Jelle Hoekstra | Techniek: Bas Kasten | Creatief producent: Isil Vos | Zakelijke leiding: Corry Diertens | Publiciteit: Mirte Droogers | Grafische vormgeving: Paulina Matusiak