Anne Claire de Breij

Dichter bij Laagland

Unieke poëzievoorstelling met film en muziek in het decor van 'Laagland' door Het Nationale Theater
ma 19 jun - 20:15
ma 19 jun 2023
20:15
  • ma 19 jun 2023
    20:15
    Koninklijke Schouwburg, Den Haag
    Grote zaal

En dan, wat is natuur nog in dit land?

Na het succes van Dichter bij..., een reactie in poëzie op de Leedvermaak trilogie in 2022, brengen programmamakers Joni Zwart en Laura van Zuijlen opnieuw een artistieke reflectie op een voorstelling van Eric de Vroedt.

In zijn Laagland komen twee groepen tegenover elkaar te staan wanneer een recreatieplas een drijvende woonwijk moet worden. De gemoederen lopen op en bereiken een kookpunt. Maar wat vindt de plas daar zelf van?

In Dichter bij Laagland krijgt het water het laatste woord. Een uniek, eenmalig programma in de Koninklijke Schouwburg in het decor van de voorstelling. Met zes van de beste dichters van dit moment, een acteur, drie muzikanten en filmfragmenten.

De groep makers bestaat uit de dichters Gershwin Bonevacia, Radna Fabias, Benzo Karim, K. Michel, Maartje Smits en Alexis de Roode. De muziek wordt verzorgd door Jeroen Dirrix en een samenwerking tussen Spinvis en Saartje Van Camp.

en in alle gewesten wordt de stem van het water met zijn eeuwige rampen gevreesd en gehoord.

'Herinnering aan Holland' - Hendrik Marsman

In de media

Publieksreacties op Dichter bij…:

“Dichter bij… was een geestverruimende ervaring”

“Ik had niet verwacht dat een poëzieavond zulk mooi theater zou opleveren. Prachtig!”

“Bijzonder mooie voorstelling. Gedichten zijn niet altijd makkelijk te begrijpen maar op deze wijze heel toegankelijk gemaakt. De muziek was van hoge kwaliteit, sloot goed aan en bood verdieping bij de teksten.”

“Hele mooie, goede voorstelling! Mooie opzet waarin de performers elkaar afwisselden en aanvulden. Geeft stof tot nadenken over grote thema's.”

Spinvis en Saartje Van Camp

Velen zullen Erik de Jong (1961) kennen onder de naam ‘Spinvis’. Het is de naam waaronder hij zijn werk als componist en muzikant presenteert en overigens ook de titel van zijn eerste album, dat in 2002 verscheen. De Jong typeerde zijn werk destijds als ‘singer-sample-songwritermuziek’: alle nummers waren door hem zelf geschreven, gespeeld, geknipt en geplakt. Sindsdien is Spinvis blijven optreden, soms bijgestaan door een enkele dichter, soms door een heel orkest, nu eens op een groot muziekfestival, dan weer in een intiem theater.

Saartje Van Camp (1974) treedt sinds 2005 met Spinvis op en heeft ook meerdere voorstellingen en theaterconcerten samen met hem geschreven.