Het denken van Seneca

Filosofie Den Haag | Dennis de Gruijter
ma 13 feb - 20:00
ma 13 feb 2023
20:00
  • ma 13 feb 2023
    20:00
    Zaal 3, Den Haag
    De Constant Rebecqueplein 20A

Tijdens deze avond geeft Dennis de Gruijter een bondige inleiding op het Stoïcijnse denken van Seneca en ga je zelf interactief aan de slag met de raadgevingen van deze klassieke Stoïcijn. Hoe vertaal je zijn principes naar het (post)moderne leven?

Voor Seneca (4 -65 n Chr.) was filosofie primair een manier van leven. In zijn brieven, dialogen en tragedies stimuleerde hij zijn lezers zich te richten op wat echt gelukkig maakt: het goede leven nastreven. Volgens de Stoïcijnen bestond het goede leven uit het volgen van je menselijke natuur en de slagen van het lot te overwinnen. Daar hoefde je niet voor naar een universiteit. Een handvol Stoïcijnse principes en een mensenleven was school genoeg.

De hedendaagse interesse in het Stoïcisme bewijst dat ook vandaag mensen inspiratie uit deze filosofie halen. Toch is er ook twijfel; is een tweeduizend jaar oud wereld- en mensbeeld nog wel relevant, kun je er echt meer uit halen dan een paar praktische adviezen?

Om je alvast voor te bereiden op de avond kun je Seneca’s brief aan zijn vriend Lucilius lezen. Wil je écht in de stemming komen, lees deze dan meerdere keren in aanloop naar de avond!

Het is belangrijker als wat voor iemand je komt dan waarheen.

Seneca

Over Dennis de Gruijter

Dennis de Gruijter is (organisatie)filosoof, schrijver, docent en eigenaar van De Stoïcijnse School. Hij verzorgt lezingen, workshops en trainingen zoals de jaarlijkse Stoïcijnse Week aan de ISVW en de Stoïcijns ouderschap cursus. Zijn doel is levensfilosofie en in het bijzonder het Stoïcisme bredere bekendheid te geven.