Bart Grietens

Scenestudies

Drie korte voorstellingen van jong theatertalent op één avond
VERS uit Arnhem
zo 29 jan - 15:00
zo 29 jan 2023
15:00
  • zo 29 jan 2023
    15:00
    Zaal 3, Den Haag
    De Constant Rebecqueplein 20A
    Geweest

VERS is dé plek voor jong talent om in een professionele omgeving te laten zien wat ze in huis hebben. Deze zondag is het de beurt aan de derdejaarsstudenten van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten uit Arnhem.

Rondom het thema 'Queer' spelen deze makers van de toekomst scenes uit maar liefst drie voorstellingen. Deze korte studies zijn ontwikkeld in december van 2022 en werden eerder opgevoerd op de toneelschool. Tussen de voorstellingen is er een korte pauze in de gezellige foyer van Zaal 3.

Het programma is als volgt:

The Inheritance - onder begeleiding van Mara van Vlijmen

Toby en Eric wonen al 7 jaar samen in hartje New York. Een ontmoeting met een knappe jonge man zet de relatie op scherp…

The Inheritance van Matthew Lopez is een episch stuk dat, in z’n geheel opgevoerd, bijna 8 uur duurt. Het onderzoekt wat het vandaag de dag betekent om queer te zijn en welke verhalen we belangrijk vinden om door te geven.

Don Caravaggio - onder begeleiding van Judith van den Berg

‘Don Caravaggio’ (combinatie van Don Juan en de schilder Caravaggio) gaat over de ontembare levensdrift van een kunstenaar. Een ode aan de ware vrijdenker, een tirade tegen tradities en nostalgie. Een oproep tot verandering, volhouden en blijven schreeuwen.

Alleen handelt de Don enkel vanuit zijn eigen gevoelens, de gevoelens van anderen vind hij maar beperkend, met zijn vrije (seksuele) moraal maakt hij talloze slachtoffers.

All over/Acts of Love - onder begeleiding van Rosa van Leeuwen

Er vindt een ontmoeting plaats tussen twee vreemden die elkaar al jaren lijken te kennen. Ze worden verliefd in een grote stad, tegen de achtergrond van een wereld die verwoest dreigt te raken. Hoe gaan we om met liefde in een wereld die steeds duidelijker aangeeft dat het zo niet langer gaat?

In All over/Acts of Love schrijft Han van Wieringen dialogen waarin wordt afgetast, gedacht en gevoeld.

Onderdeel van:
VERS

Over VERS

Zaal 3 werkt samen met een groot aantal opleidingen in Nederland. Dit doen we onder de noemer VERS. Soms komen studenten een week lang werken in onze studio's om aan het eind van die week hun werk te presenteren in onze kleinste, maar meest verrassende zaal. Weer een andere keer voeren jonge theatermakers hun voorstelling op, die ze op de academie hebben gemaakt.

Voor de studenten een uitgelezen kans om hun werk in een professionele omgeving te presenteren en voor het publiek een leuke manier om de makers van de toekomst te ontdekken.

Credits

Spel Catoo Post, Elvis Rot, Ismail Mamo, Jada Blagrove, Joppe Klein, Mara Tieleman, Mike Zanting, Olivier Kriek, Sayo Cadmus, Sytze Bouma, Teun Ridden, Thom Vendrik, Yaqien Bouhbaka

Vertaling The Inheritance Rob Klinkenberg