Verhalen die verbinden
-
zo 16 apr 202314:30Theater aan het Spui, Den HaagZaal 1
Dit Winternachten festival-middagprogramma verkent de Nederlandse koloniale geschiedenis in onze literatuur, taal en muziek. Hedendaagse schrijvers eren grote voorgangers uit de Caribische literatuur. Prominente auteurs vertellen over de betekenis van 150 jaar afschaffing van de slavernij. Wat voor waarde hebben excuses? Is dit een eindpunt? Of een eerste stap in een lang proces waarin eindelijk kan worden toegewerkt naar erkenning en gelijkwaardigheid met ruimte voor alle identiteiten?
Na de gesprekken en optredens in Zaal 1 volgt in de theaterfoyer een kort programma waarin we de diversiteit tonen van de Nederlandse identiteit, onlosmakelijk verbonden met de koloniale geschiedenis en andere continenten. In minicolleges vertellen auteurs over andere auteurs die door verhalen en verbeelding op onnavolgbare wijze deze historie vorm hebben gegeven in hun boeken. We luisteren naar nieuwe talentvolle stemmen die vooral reflecteren op de vraag hoe deze geschiedenis terug komt in hun identiteit van nu.
Boekverkoop
Boekhandel De Vries van Stockum is in de foyer aanwezig met een stand waar o.a. de boeken van de auteurs die aan dit programma deelnemen, verkrijgbaar zijn - met gelegenheid tot signeren!
Kom ook naar het – Engels gesproken – Winternachten festival-avondprogramma All the World's Excuses, aanvang 19:30 uur. Daarin vertellen prominente internationale auteurs over de globale sporen van kolonialisme en slavernij, en hoe dit doorwerkt in onze huidige samenleving en in de literatuur. Bestel hiervoor de voordelige dagkaart, waarmee je beide programma's bezoekt:
Tessa Leuwsha (Amsterdam, 1967)
Tessa Leuwsha is fictie- en non-fictieschrijver, documentairemaker en recensent. In 1995 emigreerde ze naar Suriname en schreef Reishandboek Suriname, waarvan vele drukken zijn verschenen. In 2005 verscheen haar debuutroman de Parbo-blues. In 2009 volgde de roman Solo, een liefde, over de ambities van twee geliefden in het koloniale Suriname en hun verlangen naar een beter leven. In 2011 schreef ze het jeugdtheaterstuk Bami Cola, opgevoerd in Paramaribo. Haar non-fictieboek Fansi’s stilte, een grootmoeder en de slavernij (2015) gaat over het leven van haar Surinaamse grootmoeder. In 2018 verscheen haar eerste lange documentaire Frits de Gids, waarin tradities van Marrons, (nazaten van) gemeenschappen van gevluchte tot slaaf gemaakten, centraal staan. In Plantage Wildlust (2020) beschrijft ze via verschillende personages het leven op een Surinaamse plantage aan het begin van de 20e eeuw, tijdens de periode van contractarbeid. De wilde vaart, verschenen in 2022, vertelt in teksten en beelden over een bootreis waarin Leuwsha en haar man over de Surinaamse wateren op zoek gaan naar hun eigen kern en de veerkracht van een volk. Tessa Leuwsha werkt als cultureel attaché bij de Nederlandse ambassade in Paramaribo.
Astrid Roemer (Paramaribo, 1947)
Astrid Roemer brak in Nederland door met Over de gekte van een vrouw, een experimentele roman over de complexiteit van het vrouw-zijn. In de jaren negentig schreef zij drie dekolonisatieromans die zijzelf haar ‘drieling’ noemde: Gewaagd leven (1996), Lijken op liefde (1997) en Was getekend (1999), nu gebundeld als Onmogelijk moederland. Roemer wordt in zowel Suriname als Nederland geprezen om haar lef en eigenzinnigheid in het inmiddels uitgebreide oeuvre van poëzie, proza en theaterteksten. De P.C. Hooftprijs werd haar in 2016 toegekend, en in 2021, voor haar hele oeuvre, de Prijs der Nederlandse Letteren. In 2018 verscheen haar roman Gebroken wit, een indrukwekkend portret van de familie Vanta waarin Surinaamse zeden en normen hun indruk achterlaten.