Duco de Vries

Kroniek van een aangekondigde dood

Theater RAST | Celil Toksöz
di 25 apr - 20:15
di 25 apr 2023
20:15
  • di 25 apr 2023
    20:15
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 1
    Geweest

Theater RAST, dat vanuit haar Turks-Nederlandse DNA reageert op wat er in de wereld gebeurt, waagt zich aan het ijzingwekkende meesterwerk Kroniek van een aangekondigde dood van Gabriel García Márquez.

Gepassioneerd muziektheater over vrouwenrechten, bloedwraak en de medeplichtigheid van een heel dorp.

In een dorpje wordt een grootse bruiloft gevierd met een gigantisch feest. Nog geen vier uur na de huwelijksvoltrekking wordt de bruid naar huis gestuurd. Ze zou geen maagd meer zijn. Onder druk van haar moeder noemt het meisje de naam van een jongen uit het dorp. Haar broers slijpen hun messen en kondigen aan dat ze de jongen gaan vermoorden... Het hele dorp is op de hoogte, maar iedereen kijkt weg.

Kroniek van een aangekondigde dood is een ijzingwekkend en meeslepend meesterwerk over eerwraak en sociale druk, herkenbaar in veel culturen. Voor Celil Toksöz is dit geen cultureel, maar een maatschappelijk probleem dat dodelijk is voor een gezonde samenleving.

Klassieker van Gabriel García Márquez in actueel schemerlicht

Over RAST

Theater RAST staat met haar voeten in de veranderende samenleving. Vanuit het Turks-Nederlandse DNA reageren onze makers op theatrale wijze op wat er om ons heen gebeurt, zowel in Amsterdam, Nederland als de wereld. RAST heeft de kracht een persoonlijk gezicht te geven aan culturen en conflicten die voor veel mensen ver van hun bed lijken, en die niet vanzelfsprekend op de Nederlandse podia te zien zijn.

Credits

Regie Celil Toksöz
Spel Robbie Wallin & Ferhat Kaplan
Dans Wannes de Porre
Soundscape Selim Doğru
In coproductie met Internationaal Theater Amsterdam