Arjen Duinker leest 'Autobiografie tot op de dag van vandaag'

Arjen Duinker
zo 5 feb - 15:00
zo 5 feb 2023
15:00
  • zo 5 feb 2023
    15:00
    Zaal 3, Den Haag
    De Constant Rebecqueplein 20A

Autobiografie tot op de dag van vandaag is een lang gedicht dat bestaat uit stoelen en straathoeken, uit winkels en vierkantjes, uit bloemen en spoken, uit echo’s en handen en voeten. De lezer hoeft van Arjen Duinker geen uitgebreide beschrijvingen van valkuilen en verdriet te verwachten, geen betoog over deze of gene theorie, geen toetreding tot een genootschap.

In Zaal 3 leest hij het gedicht in twee helften van 45 minuten, met een pauze van een kwartier.

Er zijn weliswaar vele wegen die naar Rome leiden, maar Duinker is er nooit geweest. Zijn autobiografie houdt zich bezig met ritmes en klanken en lettergrepen en hoeveelheden en letters, met ontmoetingen en helderheid. ‘Ik zou graag sterven in de Anna Boogerd,’ zo opent de bundel. Misschien maken de koel- en warmbloedige regels later duidelijk waarom.

Over Arjen Duinker

Arjen Duinker publiceerde een roman en zestien dichtbundels, meest recentelijk Autobiografie tot op de dag van vandaag (Querido 2021), een bundel die bestaat uit een gedicht van 70 bladzijden. Hij las dit gedicht in zijn geheel voor in 2021 in de Maria van Jessekerk te Delft, zonder pauze.

Duinker won onder andere de Herman Gorterprijs, de VSB Poëzieprijs en de Awater Poëzieprijs, en publiceerde vertaalde bundels iin Italië, Frankrijk, Engeland, Portugal, Iran, Rusland, Australië, Finland, Brazilië en Syrië. Een van zijn gedichten, De steen bloeit, werd vertaald in tweehonderd verschillende talen.

Hij werkt regelmatig samen met glasblazer Bernard Heesen en componist Hans Koolmees. Op 21 juni 2016 las hij zijn gehele toenmalige oeuvre voor in De Zandwacht op de Tweede Maasvlakte, op uitnodiging van kunstenaarsgroep Observatorium - een marathon van bijna 12 uur.