L’Histoire du soldat

SoundWave Collective
do 19 jan - 19:30
do 19 jan 2023
19:30
  • do 19 jan 2023
    19:30
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 2
    Geweest

De originele muziek van Igor Stravinsky wordt ingezet om het verhaal te vertellen van een up-and- coming rap- en soulartiest in de Bronx, New York. Na een optreden krijgt hij door een groot muzieklabel een contract aangeboden. Zonder twee keer na te denken, tekent hij dit contract.

Maar zijn leven bestaat steeds meer uit optreden, feesten en geld uitgeven. Hij belt zijn moeder niet meer en ziet zijn vriendin steeds minder en beetje bij beetje belandt hij in een vicieuze cirkel. De erkenning stijgt hem naar zijn hoofd.

Hij beseft zich dat hij een handtekening heeft gezet onder een contract waarmee hij zijn ziel verkocht. Zijn soul, zijn stem, zijn authenticiteit en identiteit zijn zoekgeraakt. Jarenlang werkt hij al niet aan zijn eigen muziek. Beats worden voor hem geproduceerd en teksten worden voor hem geschreven. Nietszeggende teksten op catchy beats. De beloofde utopie is een lege huls.

Ondertussen is hij zo vervreemd van zijn moeder en oude thuis, dat hij er niet zomaar meer kan aankloppen. De rapper besluit terug te duiken in het schrijven van zijn eigen muziek. Het grote, commerciële en exploiterende muzieklabel doet er alles aan om de artiest onder de duim te houden.

Aan de hand van de thematiek en structuur van L’Histoire du Soldat hebben Josimar Gomes en Omnia Hamers het stuk herschreven. Een verhaal over hebzucht, materiële rijkdom en of dat überhaupt iets waard is. Over je innerlijke vuurtje verkopen en er later achterkomen dat je een product zonder inhoud bent geworden. Hoe laat je je ego los en keer je terug naar de kern?

Met Josimar Gomes in de hoofdrol en Omnia Hamers voor de eindregie.

Heb ik nu alles? Echt alles? – wacht even – of niets?

Credits

Emma Roijackers, viool 
Daniel Muskitta, contrabas
Pedro Victorino, klarinet 
Evert van Noort, fagot 
Luis Tajuelo, trompet 
Joram van Ketel, trombone 
João Brito, slagwerk 
Josimar Gomes, verteller
Keshia Toüte Muhima, actrice
Libia Hernandez, dirigent 
Omnia Hamers, regie en dramaturgie
Desiree van Gelderen, licht 
Simon Kalker, geluid