Laten we bij het bankje beginnen

Het Nationale Theater
Theater Na de Dam
do 4 mei - vr 5 mei
do 4 mei 2023
-
vr 5 mei 2023

Dit is een verhaal. Een klein verhaal én een groot verhaal, maar nergens een verzonnen verhaal. Ellis en Bernie bestonden echt. Wij, bestaan echt. De reis die we aflegden, de vragen die we stelden, onze gedachtes, echt.

Op 4 mei 2022 stapten 7 jongeren in de levens van Ellis en Bernie, twee verliefde jongeren in Den Haag die in de oorlog van elkaar gescheiden werden en elkaar bleven schrijven via dagboeken. Samen volgden de jongeren het pad van Ellis en Bernie door Europa. Van het bankje van de eerste kus naar onderduikadressen in Utrecht en Amsterdam. Naar de uitgestrekte heide en met de trein door Duitsland heen, richting Polen. Het vormt de basis van de Theater Na de Dam productie van Het Nationale Theater; Laten we bij het bankje beginnen. Een muzikale roadtrip over liefde en onmenselijkheid.

Over Theater Na de Dam

Theater Na de Dam is een landelijk initiatief van theatermakers, artiesten, kinderen en jongeren in heel Nederland die zich inzetten om de Nationale Herdenking op 4 mei van extra betekening te voorzien. In heel Nederland worden er nieuwe voorstellingen gemaakt die op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Jongerenvoorstellingen vormen een wezenlijk onderdeel van Theater Na de Dam. Gesprekken vormen de inspiratie voor voorstellingen en theatrale presentaties - zelfs meer dan honderd door heel het land. Eerder maakte Het Nationale Theater met jongeren de voorstellingen Oorlog in de Weimarstraat (2021), Waar we over waarheid spreken (2020).

Credits

concept Iselin van Duuren, Dimphna van Kempen, Leo Sterrenburg
regie Dimphna van Kempen
tekst Iselin van Duuren
cinematografie Isaura Sanwirjatmo
dramaturgie, reisleider Tim Lafeber
video Mischa van Schajik  
spel Sophie van Duuren, Petra Cselényi, Cleo van Bergeijk, Daan Tönis, Yara van der Voort, Elise Smoorenburg, Vizhdan Andreeva

Met dank aan Shulamith Bitran, Rietje de Haan, Łukasz Lipiński, Michael en Janine van de Zalm , Klaas en Atie Alblas, Malou Landre. Adhem Kouta, Auschwitz-Birkenau State Museum and Archives, de ouders van de spelers, Theater na de Dam