Masterclass Eros

Schweigman& | DOX
do 23 feb - 20:15
do 23 feb 2023
20:15
  • do 23 feb 2023
    20:15
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 1
    Geweest

De vrouwelijke energie ontketend in een zinnelijke totaalervaring

Celebrate the body: Schweigman& en DOX vieren het vrouwenlichaam. In Eros gaan vijf vrouwen op zoek naar de kracht en het plezier van hun sensualiteit. In een eigentijds ritueel gaan de remmen los en wordt het vrouw-zijn in al zijn facetten gevierd.

In Eros is het klaar met alle taboes en clichés: het dak gaat eraf! Ondersteund door drums en percussie van Frank Rosaly en Katherina Bornefeld (The EX) is het een aanstekelijke, levenslustige voorstelling geworden. De schaamte voorbij. Of in Schweigmans eigen woorden: ‘Een zinderende totaalervaring voorbij het alledaagse.

Over Schweigman&

Theatermaker Boukje Schweigman ontregelt de zintuigen en laat mensen anders kijken naar de wereld dan ze gewend zijn. In haar ervaringstheater brengt ze de meest alledaagse verschijnselen terug tot hun essentie. De titels van haar werk zeggen het al: Grond, Hoek, Spiegel, Val. Van concrete noties maakt ze tastbare ervaringen die van alle kanten worden bekeken, omgekeerd, uitgeplozen. Zo worden ze losgezongen van elke vanzelfsprekendheid en verwerkt tot zinsbegoochelende totaalervaringen.

Ging het in haar laatste voorstelling Spectrum over kleur, in Eros staat niets minder dan de vrouwelijke sensualiteit centraal. Eros is natuurlijk de god van de liefde en de passie. Schweigman constateert dat vrouwen vaak met te weinig liefde kijken naar hun lichaam en zeker naar alles wat te maken heeft met sensualiteit en seksualiteit.

Met haar vijf vrouwelijke dansers ging ze op zoek naar de vrouwelijke sensualiteit. Over het werkproces vertelt ze: "Het leek wel of we de doos van Pandora openden. Veel vrouwen hebben als het ware een deksel op hun onderbuik en niet voor niks. Eeuwenlange onderdrukking en misbruik hebben hun sporen achtergelaten." Die donkere kanten, de schaamte en het schuldgevoel, hebben ze in de veiligheid van het repetitielokaal opgezocht en achter zich gelaten. Ze wilden over de drempel heen stappen, de vreugde, de erotiek van het lichaam en de onschuldige, vrolijke en speelse levenslust herontdekken.

Credits

concept Boukje Schweigman, Ibelisse Guardia Ferragutti 
makers/ performers Lysanne van Berlo, Fiona Dekkers,  Luana van Eekeren, Ibelisse Guardia Ferragutti, Rosanna ter Steege, Goda Zukauskaite 
drums en percussie Frank Rosaly, Katherina Bornefeld 
regie Boukje Schweigman 
muziekcompositie Frank Rosaly 
scenografie Theun Mosk 
kostuumontwerp Esmée Thomassen 
casting in samenwerking met Hildegard Draaijer 
regieassistentie Anemone Oostvriesland, Rachel Schuit 
productieleiding Lise van den Hout, Vera Andeweg 
techniek Bart van den Heuvel, Albert-Jan ten Napel, Jorn Kortooms, Jeroen de Goei 
dramaturgisch advies Loes van der Pligt 
hoofd techniek Jurr van Diggele 
hoofd productie Puck Mathot 
publiciteit en marketing Lonneke Laurant 
educatie Anemone Oostvriesland, Kir Robben
zakelijk directeur Rachel Feuchtwang 

met dank aan Wennah Wilkers, alle vrijwilligers en de educatieteams van Schweigman& en DOX