SILENZIO

LeineRoebana
vr 27 jan - 20:15
vr 27 jan 2023
20:15
  • vr 27 jan 2023
    20:15
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 1

Dat stilte oorverdovend kan zijn, ervaren we allemaal in deze onheilszwangere tijden. Die stilte kan dreiging uitstralen of sereniteit. Wanneer we niet weten wat ons wacht, zijn we kwetsbaar. Hoe stilte om kan worden gezet in muziek – in daverende clusters, in uit niets opduikende harmonieën en melodieën – is hoorbaar in de muziek voor cello en accordeon. Hoe stilte zich vertaalt in beweging – doorgaand, eruptief, direct emotioneel of visueel complex – tonen de dansers van LeineRoebana.

In SILENZIO versmelten eigenzinnige dans, de intense kracht van de cello en evocatieve beeldtaal tot een integrale, overrompelende fysieke ervaring. En maakt zo de wankelbaarheid van de stilte invoelbaar.

Over LeineRoebana

LeineRoebana, het dansgezelschap van choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana, vervult door haar unieke, eigenzinnige danstaal en werkwijze een geheel eigen plaats in de Nederlandse en internationale danswereld. Het gezelschap staat bekend om het opwindende fysieke dansidioom en de centrale rol van live uitgevoerde muziek in het werk. De producties van LeineRoebana verrassen met bijzondere vervlechtingen van hedendaagse dans, tekst, vormgeving en de meest uiteenlopende muzikale klankkleuren. In de choreografieën ontmoeten kunstenaars uit verschillende culturen, disciplines en achtergronden elkaar en verhouden zich tot de wereld om ons heen.

Muziek heeft een gelijkwaardige plaats in het werk. Muziek en dans vormen samen één geheel. Één adem. Een verandering in de dans heeft gevolgen voor de muziek en omgekeerd. Een muzikale gedachte zet zich voort in beweging. Een dansthema wordt muziek. In de gelaagde producties van het gezelschap bewegen zowel dansers als musici.

Credits

concept en choreografie Andrea Leine, Harijono Roebana
dans Aika Goto, Kris Mohammed Adem, Andrea Pisano, Timon De Ridder, Beneditta Crispiniano, Margarida Constantino, Inbar Elkayam
musici Renée Bekkers (accordeon), Ketevan Roinishvili (cello) 
repetitor Michael Jahoda
lichtontwerp en toneelbeeld Jeroen Smith 
techniek Barry van Rooijen, Oscar Bouwmans, Marc Joosem