The long long now

Quadruple Bill | The long long now & Onkruidjes

Max Gruson | David Roos | Nina Marte Wilson | Ezra Koppejan
Festival Gemaakt
di 18 okt - 19:30
di 18 okt 2022
19:30
  • di 18 okt 2022
    19:30
    Zaal 3, Den Haag
    De Constant Rebecqueplein 20A

Festival Gemaakt is het afstudeerfestival van de Toneelacademie Maastricht. Met deze spin-off, Festival Gemaakt ON TOUR, vliegen de jonge theatermakers van lichting 2022 uit tot ver buiten de Limburgse grenzen. Vier jaar lang hebben ze zich opgesloten. Nu kruipen ze hun klooster uit om de theaters van Nederland te veroveren. 


De Toneelacademie staat bekend om het opleiden van innovatieve jonge makers. Tijdens Festival Gemaakt ON TOUR is deze ambitieuze generatie performers, regisseurs, scenografen, kostuumontwerpers en acteurs voor het eerst te zien door het hele land. Kun je niet kiezen? Koop dan een passe-partout voor de hele week ♥️


Passe-partout


Vandaag staan er maar liefst vier onderdelen op het programma: twee korte voorstellingen, een theatrale installatie én een korte film.

 

Het programma is als volgt:

19:30 - 20:00 The long long now
Theatrale installatie over tijdloosheid, gevolgd door:

Onkruidjes

20:20 - 20:50 PYGMALION, of De Billen Van Het Beeld
Solo voorstelling over mythe
20:55 - 21.05 Woestijnroos
Korte film en beeldend gedicht in de natuur van Kreta, Griekenland
21:15 - 21:45 Tussen de regels gevallen
Voorstelling over hulp vragen

The long long now

Max Gruson, Serge Gruson

“Here we are in the year zero-two-thousand-and-twenty-two, it’s been two hundred-and-fifty million years since the salt in this bottle came into existence, and it’s been two days since it went overdue.”

Soms voelt het alsof alles altijd tegelijkertijd gebeurd... Alsof elke gebeurtenis in een enkel punt is geconcentreerd dat we het 'nu' noemen. Maar hoeveel tijd omvat 'nu' precies? De theatrale installatie The long long now is een performatieve installatie die een tijdelijke verandering van perspectief biedt. Die je uitnodigt om na te denken over wat aanwezigheid betekent in het heden.

De makers Max en Serge Gruson zijn broers met een gedeelde fascinatie voor technologie, ecologie en filosofie. In het theater presenteren ze visuele, associatieve producties die bekende disciplines overstijgen. Hun kunst is speels duister, met een vleugje ideologie en liefdevolle ironie.

PYGMALION, of De Billen Van Het Beeld

David Roos

De mythe van Pygmalion vertelt het verhaal van een beeldhouwer die hopeloos verliefd raakt op een standbeeld. Hiervandaan vertrekkend schreef David Roos een tekst over de grenzen van schoonheid, de geilheid van de esthetische ervaring en de wonderbaarlijk mooie billen van het beeld.

Woestijnroos

Nina Marte Wilson

Woestijnroos is een korte film die geen film genoemd hoeft te worden, maar eerder een gedicht in beelden. Over isolatie, ronddolen en een bloem die na jaren opnieuw opent. Een zelfportret in een Grieks landschap, die probeert los te breken van tijd en ruimte en zoekt naar zintuiglijke waarneming. Een zachte omarming van de omgeving en een zoektocht naar verbinding; als je je eigen context verlaat, hoe vind je jezelf dan terug?

Nina Marte Wilson studeerde in 2022 af als performer en beeldend kunstenaar. Op speelse en inventieve wijze probeert ze een ritueel moment te creëren waar de toeschouwer de stilte en ruimte wordt geschonken om ergens in te verdwijnen. Ze werkt hierbij met videokunst, installatie, animatie, fotografie en live performance.

Tussen de Regels Gevallen

Ezra Koppejan

Een ode aan allen die het moeilijk hebben om mee te komen in alle regels van het dagelijkse leven. Waarbij het sociale-zorgsysteem bevraagd en besproken wordt zonder dat deze in de treurigheid terecht raakt. Hoe vraag je om hulp? Kan je dat alleen? Tussen de Regels Gevallen zijn persoonlijke verhalen van hen die om hulp moesten vragen, zonder dat ze wisten dat ze dat willen.

 

 

Credits

The long long now

Concept / makers: Max Gruson & Serge Gruson
Stemmen: Sarah Kaushik, Reg Gruson, Vitória Aquino, William Schaffels, Cecilia Thoden van Velzen

PYGMALION, of De Billen Van Het Beeld

Tekst en spel: David Roos
Muziek: Piano Concerto No. 3 in C minor van Ludwig van Beethoven, uitgevoerd door het Wiener Philharmoniker en Krystian Zimerman onder leiding van Leonard Bernstein (1993) | Met dank aan: Alexander Schreuder, Max Gruson

Woestijnroos

Concept / maker: Nina Marte Wilson
Muziek: Fabian van der Dussen, Stanimir Lambov, Gabija Bartulytė | Met dank aan: Mathew Halpin, Lakkos Artist Residency

Tussen de Regels Gevallen

Tekst en concept Ezra Koppejan
Met dank aan Suzanne Grotenhuis, Rebekka de Wit, DE NWE TIJD, Toneelacademie Maastricht, Nico, Marije, Peter, Vera, Buurtteam Sociaal Utrecht, Sociaal Buurtteam Heemskerk & Sociaal Team Maastricht