Spinoza uitgedaagd

Filosofie in Den Haag
zo 23 okt - 15:00
zo 23 okt 2022
15:00
  • zo 23 okt 2022
    15:00
    Zaal 3, Den Haag
    De Constant Rebecqueplein 20A

Tijdens de Haagse Spinozamaand 2022 trekken Filosofie in Den Haag en Stichting Spinoza Den Haag samen op met een programma over twee grote geesten van de zogenoemde Gouden Eeuw: Hugo de Groot en Spinoza. Met als centrale vraag welke van de twee kan worden gezien als icoon van de stadsslogan "Internationale Stad van Vrede en Recht". Drie deskundigen gaan met elkaar én het publiek in gesprek.

 

 

De beschrijving van Den Haag is te danken aan de vele organisaties die er gevestigd zijn. Zoals het Internationaal Gerechtshof, het Internationaal Strafhof, het Permanente Hof van Arbitrage, het Internationale Hof van Justitie en het Vredespaleis.

Hugo de Groot (1583-1645) is als grondlegger van het internationale volkenrecht van internationale betekenis. Hetzelfde geldt voor Benedictus de Spinoza (1632-1677) als pleitbezorger van een maatschappij waarin kerk en staat gescheiden zijn, en men tolerant is tegenover andersdenkenden. Maar wie van de twee is bijzonder bepalend geweest voor het imago van de stad?

Naast deze centrale vraag is er ook aandacht voor wat het gedachtegoed van Grotius en Spinoza over vrede en recht betekent voor de wereld waarin we nu leven. Denk aan de opvang in Ter Apel, de oorlog in Oekraïne en de boerenprotesten. Wat zou Hugo de Groot hebben gevonden van het huidige asielbeleid? En hoe is het, vele eeuwen later, met onze tolerantie gesteld? Zouden ze zelf de term Gouden Eeuw gebruiken?

Te gast zijn Henk Nellen (historicus, Hugo de Groot-biograaf), Wiep van Bunge (hoogleraar Geschiedenis van de Wijsbegeerte, Spinoza-kenner) en Jeroen Vervliet (bibliothecaris Vredespaleis). Moderator is Esther Didden (directeur Filosofie in Den Haag). 

 

Over Filosofie Den Haag

Daag je denken uit!

Filosofie hoort in Den Haag. Stad van Vrede en Recht, van het zand en het veen, met zijn vele culturen en overtuigingen. Tijdens de filosofische activiteiten, georganiseerd door Filosofie Den Haag, bespreken we onderwerpen die in de stad spelen. Gunnen we onszelf de tijd om te denken en te bevragen, om te twijfelen en om niet-te-weten. Dat doen we door ontmoetingen te organiseren met filosofen en andere denkers. Voor iedereen die niet bang is om van mening te veranderen.