John & Gena

Wunderbaum | Theaterhaus Jena
di 9 mei - 20:15
di 9 mei 2023
20:15
  • di 9 mei 2023
    20:15
    Koninklijke Schouwburg, Den Haag
    Grote zaal
    Geweest

Een anti-Hollywood-tragi-komedie over het werk en leven van het filmmakers koppel John Cassavetes en Gena Rowlands. Maar vooral een voorstelling over het standvastig blijven zoeken naar zingeving en geluk in een maatschappij die mensen vooral beoordeeld op basis van succes.

Twee oud-spelers van Hollandia (Elsie de Brauw en Bert Luppes) en twee spelers van het voormalige Jong-Hollandia (Wine Dierickx en Matijs Jansen van Wunderbaum) maken onder leiding van regisseuse Lizzy Timmers een voorstelling over het werk en leven van het filmmakers koppel John Cassavetes en Gena Rowlands. De spelers spiegelen het kunstenaarschap van John en Gena aan hun eigen levens als theatermakers, waarbij de grens tussen fictie en realiteit bewust vaag blijft.

In het stuk spelen en becommentariëren de acteurs verschillende van Wunderbaum's favoriete scenes uit de mooiste Cassavetes films. Hierbij spiegelen ze hun eigen levens aan dat van John en Gena. Waar beïnvloed het persoonlijke leven van de theatermaker het werk in het theater? Verlangens van de veertigers van Wunderbaum worden vergeleken met kleine kinderen, beoogde succesvolle carrières weer met die van de oud-spelers van Hollandia wiens kinderen al enige tijd uit huis zijn. Zo worden de rollen regelmatig verwisseld, waarbij de jonge acteurs de oude worden en andersom. Terwijl ze zich afvragen welke rol succes, liefde, intimiteit, werk en ouder worden speelt voor de verschillende generaties. Dit alles in de ruwe, radicale stijl die de films van John en Gena kenmerkt en die zo mooi laat zien dat het leven zelf, net als film, soms bigger-than-life kan zijn.

★★★★★ Wonderschone liefdesbrief aan John Cassavetes en Gena Rowlands – en eigenlijk aan álle acteurs

NRC

In de media

★★★★★ "Wonderschone liefdesbrief aan John Cassavetes en Gena Rowlands – en eigenlijk aan álle acteurs" - NRC

★★★★ "Wunderbaum vervlecht filmscènes van John Cassavetes fraai met ervaringen uit het eigen leven." - Volkskrant

Credits

Spel: Elsie de Brauw, Bert Luppes, Wine Dierickx, Matijs Jansen | Regie: Lizzy Timmers | Decor: Maarten van Otterdijk