Goede gesprekken met Lex Bohlmeijer
-
zo 7 mei 202315:00Theater aan het Spui, Den HaagZaal 2
'In het spoor van Fanon'
"Dekolonisering, gericht op het veranderen van de orde van de wereld, is een programma van totale wanorde." Woorden van de legendarische Martinikaans-Franse psychiater, filosoof en revolutionair Frantz Fanon. Koen Bogaert opent er zijn boek mee.
Want wat als je consequent dekoloniseert? Dekolonisering is geen eenvoudig stappenplan dat je even implementeert. Het is in de eerste plaats een sociale en intellectuele strijd, een revolutionair project zelfs, dat start met de radicale verbeelding van een totaal nieuwe samenleving.
In zijn boek trekt Koen Bogaert alle draden samen van zijn studie van een reeks dekoloniale denkers, van Fanon tot C.L.R. James, Michel-Rolph Trouillot, Sylvia Wynter en Priyamvada Gopal. In hun spoor neemt hij de lezer mee in een geschiedenis die ruim vijfhonderd jaar overspant, van de koloniale symbiose tussen staten en bedrijven, de uitvinding van ‘ras’ tot de Haïtiaanse Revolutie en de hedendaagse heropvlamming van het wereldwijde protest.
Over Koen Bogaert
Koenraad Bogaert is docent aan de Vakgroep Conflict- en Ontwikkelingsstudies en lid van de Middle East and North Africa Research Group (MENARG) aan de Universiteit Gent. Hij doceert over koloniale geschiedenis en antikoloniaal verzet en doet onderzoek naar politieke verandering in de Arabische wereld, meer specifiek Marokko, in relatie tot globalisering, neoliberale verstedelijking, ongelijke ontwikkeling en sociaal protest.
Over Lex Bohlmeijer
Lex Bohlmeijer gaat steeds met een andere gast in gesprek. De namen worden een maand van tevoren bekendgemaakt. Achteraf zijn de podcasts, samen met alle andere Goede Gesprekken met Lex Bohlmeijer, terug te luisteren via SoundCloud:
Ik vind luisteren een wondermooi ding. Het wordt heel erg veronachtzaamd. We willen allemaal praten, praten, praten. Ik heb het idee dat ieder mens het fijn vindt om waargenomen te worden door iemand anders. Dat is een soort mensenrecht. Luisteren is een actieve bezigheid.
In de media
Reacties op In het spoor van Fanon
Karwan Fatah-Black, historicus
"Het boek van Bogaert schept helderheid in het postkoloniale gesprek. In zijn boek is geen ruimte voor verwarring over wat we bedoelen met dekolonisatie. Dit academische pleidooi is een aanwinst voor onderwijs en onderzoek."
Prof. Dr. Gloria Wekker, auteur van Witte Onschuld
"Een lucide aanwinst. Het is een gepassioneerd en meervoudig geïnformeerd pleidooi voor een radicale herverbeelding voor ons allen, voor de nieuwe mensen die we willen worden, voor een nieuw soort humanisme en een nieuwe orde, waarin we gelijkwaardig met elkaar en met de aarde kunnen samenleven."
UITPERS
"Dit moet overduidelijk verplichte lectuur worden voor alle jonge mensen die vaak nog denken dat Afrika een land is dat door onze Gutmenschen van de ondergang werd en wordt gered."
Prof. dr. Pepijn Brandon, Vrije Universiteit Amsterdam
"Dekolonisatie is uitgegroeid tot een modeterm. Musea, onderwijs- en cultuurinstellingen en zelfs hier en daar een ministerie dekoloniseren er lustig op los. Dat is in zekere zin een buiging naar de kracht van bewegingen zoals Black Lives Matter die de structuren van macht, uitsluiting en racisme uitdagen. Maar het proces van omarming is ook een proces van uitholling, waarin de eis van dekolonisatie van zijn radicale inhoud wordt ontdaan. Koen Bogaert herstelt deze radicale inhoud in ere.
Olivia U. Rutazibwa - docent, London School of Economics and Political Science
"In het spoor van Fanon is een welkome duw in de rug voor de vele (vermoeide) anti-racistische, dekoloniale, feministische, klimaat-, antikapitalistische,… activisten. Het is evengoed een top-cadeau voor iedereen die met een beetje interesse naar de wereld kijkt, er positief aan wil bijdragen en zich afvraagt waar (het verhaal) beginnen."
Credits
Concept en programma: Laura van Zuijlen, Lex Bohlmeijer
Productie: Stephanie Soemanta
Marketing: Ben Terwel