Mikael Owunna

Goede gesprekken met Lex Bohlmeijer

De Correspondent | Het Nationale Theater
Te gast: Olave Nduwanje
zo 19 feb - zo 7 mei
zo 19 feb 2023
-
zo 7 mei 2023

Neem plaats in een ligstoel in een donkere zaal, en luister aandachtiger dan je ooit hebt gedaan. Lex Bohlmeijer, correspondent goede gesprekken bij De Correspondent, neemt een podcast op in Theater aan het Spui. Hij gaat in gesprek met mensen uit de politiek, kunsten, journalistiek en wetenschap, die een bijzonder en vaak onbekend verhaal hebben.

Op zondag 19 februari gaat Bohlmeijer in gesprek met schrijfster, performance kunstenaar, jurist, activist en politica Olave Nduwanje.

Olave Basabose (38 - Burundi) is schrijfster onder de pennaam Olave Nduwanje. Haar essays en verhalen verschenen in verschillende bloemlezingen: Zwart — Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen (2018), Being Imposed Upon (2020), De goede immigrant (2020), Linda Nochlin Fanzine (2022). Ook schrijft ze opiniestukken en artikelen voor on- en offline media als OneWorld Magazine, De Standaard, NRC en rekto:verso. Daarnaast treedt ze op verschillende podia op als moderatrice, panellid of gastspreker.

Centraal in haar veelzijdige werk zijn thema’s als (anti-)racisme, dekolonialiteit, Zwartheid, queerness, transfeminisme en seksuele- en genderidentiteit.

In 2017 was ze kandidaat voor BIJ1 (destijds Artikel 1) bij de Tweedekamerverkiezingen. In 2018 stond ze tevens op de kieslijst voor De Haagse Stadspartij. In 2019 is ze verhuisd naar Brussel, waar ze de coördinator is van Studium Generale Gent, een publiek podiumprogramma voor reflectie over maatschappij, kunst, cultuur en wetenschap van Hogeschool Gent.

Over Lex Bohlmeijer

Lex Bohlmeijer gaat steeds met een andere gast in gesprek. De namen worden een maand van tevoren bekendgemaakt. Achteraf zijn de podcasts, samen met alle andere Goede Gesprekken met Lex Bohlmeijer, terug te luisteren via SoundCloud:

Podcasts (terug)luisteren

Ik vind luisteren een wondermooi ding. Het wordt heel erg veronachtzaamd. We willen allemaal praten, praten, praten. Ik heb het idee dat ieder mens het fijn vindt om waargenomen te worden door iemand anders. Dat is een soort mensenrecht. Luisteren is een actieve bezigheid.

Lex Bohlmeijer