Goede gesprekken met Lex Bohlmeijer

De Correspondent | Het Nationale Theater
Te gast: Valika Smeulders
zo 2 okt - zo 7 mei
zo 2 okt 2022
-
zo 7 mei 2023

Neem plaats in een ligstoel in een donkere zaal en luister. Lex Bohlmeijer, correspondent goede gesprekken bij De Correspondent, neemt een podcast op in Theater aan het Spui. Hij gaat in gesprek met mensen uit de politiek, kunsten, journalistiek en wetenschap, die een bijzonder en vaak onbekend verhaal hebben. Op zondag 2 oktober gaat Bohlmeijer in gesprek met Valika Smeulders. 

Over Valika Smeulders

Dr. Valika Terry Smeulders is een Nederlands wetenschapper en curator, gespecialiseerd in cultureel erfgoed en de presentatie van het koloniale verleden. Meerstemmigheid is een terugkerend thema in haar publicaties en werkzaamheden.

Van 2017 tot 2020 was ze conservator bij het Rijksmuseum Amsterdam, waar ze sindsdien hoofd geschiedenis is. Samen met drie collega conservatoren ontwikkelde ze daar de veelbesproken Slavernij tentoonstelling.

Daarnaast is Smeulders bestuurslid van de Libris Geschiedenis Prijs. Met haar eigen organisatie, Pasado Presente, zette ze zich in voor het ontsluiten van het koloniale verleden van Den Haag. Verder was ze lid van de Adviescommissie Nationaal Beleidskader Koloniale Collecties van de Raad voor Cultuur, de Werkgroep Caribische Letteren, het UNESCO Memory of the World Comité en het Comité Koninkrijksrelaties.

Valika Smeulders was ook één van de gasten in onze podcast Tijd zal ons leren van Romana Vrede en OTION, over bijna-vergeten verhalen van verzetsstrijders in onze koloniale tijd:

Tijd zal ons leren | Aflevering #3: Wit Verzet

Over Lex Bohlmeijer

Bohlmeijer: “Ik vind luisteren een wondermooi ding. Het wordt heel erg veronachtzaamd. We willen allemaal praten, praten, praten. Ik heb het idee dat ieder mens het fijn vindt om waargenomen te worden door iemand anders. Dat is een soort mensenrecht. Luisteren is een actieve bezigheid.”

Lex Bohlmeijer gaat steeds met een andere gast in gesprek. De namen worden een maand van tevoren bekendgemaakt. Achteraf zijn de podcasts, samen met alle andere Goede Gesprekken met Lex Bohlmeijer, terug te luisteren via SoundCloud:

Podcasts (terug)luisteren

 

Het gaat mij om de maatschappelijke relevantie van geschiedenis zoals vervat is in het Ghanese woord sankofa: kennis over het verleden helpt ons navigeren richting de toekomst.

Valika Smeulders