Voorprogramma De Jaren

Het Nationale Theater
Inleiding op het werk van Annie Ernaux
di 18 okt - do 8 dec
di 18 okt 2022
-
do 8 dec 2022

Wat leren haar boeken ons over klasse, onderdrukking en onmacht? Aan de hand van korte filmfragmenten roepen we het verleden op, net als Ernaux in De jaren doet. Het voorprogramma is gratis te bezoeken in Theater aan het Spui.

Let op: het voorprogramma vindt plaats in de studio van Theater aan het Spui. Deze ruimte is alleen te bereiken door middel van een trap en daardoor is het voorprogramma niet te bezoeken voor mensen slecht ter been of in een rolstoel. 

We verkennen de grenzen tussen fictie en autobiografie en onderzoeken wat er bedoeld wordt met een collectieve autobiografie.

Over de voorstelling De Jaren in regie van Eline Arbo

In De jaren vertellen vijf actrices samen het leven van één vrouw, tegen de achtergrond van een in hoog tempo veranderende wereld. Ze groeit op tussen het puin van de Tweede Wereldoorlog, ontworstelt zich aan haar middenstandsmilieu en wordt schrijfster met een scherp politiek en sociaal bewustzijn. Aan de hand van foto’s, songs en nieuwsberichten vertelt ze over emancipatie, vrouw-zijn, seksualiteit, klassenverschillen en individuele kansen. In losse scènes worden muzikale, vrolijke en melancholische herinneringen opgeroepen. Door één leven te volgen, zien we de wereld veranderen. De hyperpersoonlijke geschiedenis van een Franse vrouw wordt zo een universele biografie van het naoorlogse West-Europa. Na het veelgeprezen Weg met Eddy Bellegueule en Yerma maakt regisseur Eline Arbo opnieuw een zeer persoonlijke én politieke voorstelling.

Naar het bekroonde boek van Annie Ernaux

De jaren is het met prijzen en jubelrecensies overladen meesterwerk van de Franse auteur Annie Ernaux. De Standaard der Letteren noemde het een “duizelingwekkende geschiedenis van een tijd en van een leven.” Voor regisseur Eline Arbo is het gedroomd materiaal. In het boek komen de twee lijnen samen die ze in haar werk verkent, enerzijds de ‘sociologische’ blik van Weg met Eddy Bellegueule (2020) en anderzijds de krachtige vrouwen als protagonisten van De uren (2021) en Yerma (2021). Arbo: “Toen ik De jaren las wist ik meteen: dit boek is voor mij geschreven. Annie Ernaux’ stijl is zo treffend en universeel dat al die herinneringen ook resoneren in mij. Haar beelden roepen een gevoel van nostalgie op, maar tegelijkertijd ook schaamte en woede.”

De jaren

Alle beelden zullen verdwijnen. De dood wist alles in één seconde uit en dus moeten we iets redden van de tijd waar we nooit meer zullen zijn.’

uit De jaren