Apinti & Sambura: Two Beats One Heart

Kula Skoro en Asopropo met Norma Santé, Kenzo, Scrappy e.a.
Dag van de Marrons 2022
za 8 okt - 20:00
za 8 okt 2022
20:00
  • za 8 okt 2022
    20:00
    Dag van de Marrons
    Koninklijke Schouwburg, Den Haag
    Grote zaal

Apinti & Sambura is een spectaculaire muziektheatervoorstelling. In hoog tempo worden bijzondere orale overleveringen gebracht in de sfeer van een Mato Neti en de Pow Wows (marron en inheemse vertelavonden). Apinti & Sambura vertelt het verhaal van de geschiedenis, het heden en de toekomst van de marrons en de inheemsen. Van het verzet tegen zowel de Rode Slavernij als tegen de slavernij van Afrikanen tot de hedendaagse strijd tegen de vernietiging van het ecosysteem.

 

Vijfhonderd jaar geleden wezen de inheemsen de marrons de weg in het bos van Suriname en de groepen namen veel van elkaars gebruiken over. Gebruiken die beide groepen in Nederland en Suriname door de invloed van het westen dreigen te verliezen. Het geluid van de apinti en sambura dreigt te verstommen. De binnenlandse oorlog maakte dat marrons en inheemsen tegenover elkaar komen te staan. Is er een manier om het wantrouwen wat toen gezaaid is te overbruggen? Nu belangrijker dan ooit. Want de leefwijze en filosofie van inheemsen en marrons kunnen een leidraad zijn voor een duurzame samenleving en de apinti en de sambura kunnen ook het geluid zijn van de toekomst. 

Machtige drums, atletische dansers, keerzang, een lawine van geluid, kleur en beweging: APINTI & SAMBURA is een krachtig en hypnotiserend spektakel. De eeuwenoude drumcodetaal Apintie en de traditionele Sambura (door Wayamu Woreyan) worden afgewisseld met de beats uit Fredje Studio en door de Sopropo band gekatapulteerd naar het heden samen met sterzangers Norma Santé, Scrappy en Kenzo. 

Programma Dag van de Marrons

Dag van de Marrons start om 14.30uur in de middag met kinderworkshops in Tembe Art en de film Dee Sitonu A Weti | Stones Have Laws. Er is een expositie te zien en er is de multimediale theaterinstallatie Sporen Van Haar (door de makers van Swart Gat). De gezagsdragers openen met een plengoffer. Zowel de Inheemse keuken als de Marronkeuken zijn aanwezig. En op de wojo in de theaterfoyer vind je o.a. prachtig geborduurde pangi’s. We sluiten Dag van de Marrons af met live-muziek van de Asopropo band op de dansvloer.

Credits

Stichting Kula Skoro i.s.m. Stichting Asopropo Rutu

Tekst: Guus Pengel

Regie: José Tojo

Muziek: Fredje Studio (Alfred Bisoina)

Mogelijk gemaakt door: Prins Bernhard Cultuurfonds, Nederlands Fonds Podium Kunsten en Het Nationale Theater