Tong Tong en Carillon

Stichting Tong Tong - Sinta Wullur en Renadi Santoso
Nationale Herdenking 15 augustus 1945
ma 15 aug - 12:00
ma 15 aug 2022
12:00
 • ma 15 aug 2022
  12:00
  Gratis
  Locatievoorstellingen, Den Haag
  Grote Kerk, ingang: Rond de Grote Kerk 12, Den Haag.
  Geweest

Op 15 augustus, de dag waarop Japan capituleerde en er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog, zal ‘Tong Tong en Carillon’ buiten rondom de Grote Kerk in Den Haag te beluisteren zijn. Je kunt een stoeltje bij de kerkvrijwilligers lenen voor de gelegenheid.

De componisten Sinta Wullur en Renadi Santoso schreven in opdracht van Stichting Tong Tong muziekstukken voor carillon om de slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië en de directe gevolgen daarvan te herdenken. Sinta Wullur componeerde ‘Suka dan Duka’, vrij vertaald vreugde en pijn, en ‘Karimalan’, een samenvoeging van carillon en gamelan en Indonesisch voor geluk, succes. Renadi Santoso schreef het stuk ‘Freedom Bells’.

Met deze composities met duidelijke gamelan-invloeden wil Stichting Tong Tong via het carillon mensen bij elkaar roepen om stil te staan bij bevrijden en herdenken.

De uitvoering Tong Tong en Carillon bestaat naast deze drie composities uit andere Indische/Indonesische liederen.

Na het carillonconcert spreekt Marion Bloem in de Grote Kerk en kunt u aanschuiven aan de dialoogtafels met het thema: "Wat herdenkt u?"