Workshop: Hoe vind ik mijn Indonesische voormoeder

Archieven, verhalen en DNA
Nationale Herdenking 15 augustus 1945
ma 15 aug - 13:30
ma 15 aug 2022
13:30
  • ma 15 aug 2022
    13:30
    Koninklijke Schouwburg, Den Haag
    Het Paradijs
    Geweest

Wat weten wij eigenlijk van onze Indonesische voormoeders? Een naam, een vergeelde foto, misschien een anekdote. Toch is zij vaak de sleutel tot het begrijpen van onze familiegeschiedenis. 

In deze workshop leer je hoe je haar beter kunt leren kennen. En je kan meedoen aan het 10.000 voormoeders project: neem een foto mee van jouw Indonesische voormoeder en eventueel overgeleverde verhalen.

Archieven, verhalen en DNA

Wat weten wij eigenlijk van onze Indonesische voormoeders? Een naam, een vergeelde foto, misschien een anekdote. Toch is zij vaak de sleutel tot het begrijpen van onze familiegeschiedenis. Terecht staat zij meer en meer in de belangstelling, maar toch: het lijkt alsof niet meer dan een tipje van haar sluier is opgelicht. 

Vaak kennen wij haar geboortenaam niet, noch die van haar ouders, noch haar geboorteplaats. Dikwijls werd zij niet geregistreerd in de burgerlijke stand van Voormalig Nederlands-Indië. En als dat wel zo was staat er regelmatig: gegevens onbekend. Is er dan helemaal geen informatie te vinden? Zeker wel! We moeten alleen op een andere manier zoeken.

Programma:

13:00 inloop met koffie, thee en spekkoek

13:30-13:45 introductie van Barbara Boender (CBG | Centrum voor Familiegeschiedenis)

13:45-14:45 Workshop met Suze Zijlstra, Yvette Kopijn en Maarten Fornerod

14:45-15:45 Informatie, meet & greet sprekers en experts

 

 

 

 

In deze workshop leer je:

Archieven

Suze Zijstra en Maarten Fornerod nemen je mee in de archieven. Daar is meer over onze Indonesische voormoeders te vinden dan de meeste onderzoekers denken ("niets")!

Verhalen

Yvette Kopijn neemt u mee in het verhaal van haar eigen Indonesische voormoeders en die van de jongeren die deelnamen aan haar programma ‘Tracing Your Roots’. Ze laat zien hoe belangrijk mondeling overgeleverde verhalen kunnen zijn in onze zoektocht naar onze inheemse voormoeders. 

DNA

Maarten Fornerod laat zien dat unieke informatie over Indonesische voormoeders onzichtbaar rondzwerft in de Nederlandse bevolking - en hoe u die zichtbaar kunt maken.

10.000 Voormoeders

Op deze middag brengen we het project ‘10.000 Voormoeders’ onder de aandacht, waar je aan mee kunt doen! Neem een foto mee van jouw "oma Tjang" of "oma Miet", deel je verhaal en ze wordt toegevoegd aan de 10.000 voormoeders.

Kan je de workshop niet live bijwonen? Stuur jouw foto en verhaal dan in via www.igv.nl/voormoeders

Het project ’10.000 voormoeders’ is een gezamenlijk project van Maarten Fornerod (Indische Genealogische Vereniging), Yvette Kopijn (Tracing Your Roots, Stichting VerhalenOverLeven), Maureen Welscher (journalist/publicist) en Christel Terwiel (onderzoeker). Het project wordt mede ondersteund door Reggie Baay, Madelon Djajadiningrat en Dido Michielsen.