De Laatste Getuigen - editie Nederlands-Indië

Het Nationale Theater
Nationale Herdenking 15 augustus 1945
ma 15 aug - 16:00 - 17:00
ma 15 aug 2022
16:00 - 17:00
  • ma 15 aug 2022
    16:00 - 17:00
    Koninklijke Schouwburg, Den Haag
    Grote Zaal

Vanaf 2 september speelt Het Nationale Theater De eeuw van mijn moeder. Voor deze voorstelling dook schrijver en regisseur Eric de Vroedt in zijn eigen Indische familiegeschiedenis. Hij diepte daarbij veel meer materiaal op dan hij in de voorstelling kwijt kon.

In De Laatste Getuigen - editie Nederlands-Indië lezen acteurs van het Het Nationale Theater fragmenten uit de research van De Vroedt: persoonlijke getuigenissen van zijn familie over de Japanse bezetting van Java, getuigenverslagen over het transport van zijn opa als krijgsgevangene naar Flores en fragmenten uit de kampdagboeken van zijn oudtante Beb Vuyk.

Symbolische maaltijd - Nasi bungkus

Je krijgt na afloop van De Laatste Getuigen een nasi bungkus gewikkeld in bananenblad. Dit kleine gerechtje werd destijds door Het Rode Kruis uitgedeeld aan hen die terugkwamen van de Japanse kampen en staat symbool voor het voorzichtig weer opkrabbelen na de oorlog.

Na afloop met de boot naar het Indisch Monument voor de herdenking

Vaar met de boot van Willemsvaart na de voorstelling naar het Indisch Monument. De boottocht is gratis voor bezoekers van De Laatste Getuigen. Er zijn maximaal 48 plaatsen beschikbaar. Meld je aan nadat je de kaartjes voor De Laatste Getuigen aan je winkelmandje hebt toegevoegd.

Ook trams 1 en 9 zijn goede verbindingen naar het monument - mocht je op eigen gelegenheid daarheen willen.

Credits

tekst en regie: Eric de Vroedt

met: Yela de Koning, Betty Schuurman, Emma Buysse, Esther Scheldwacht, Johannes Wirix-Speetjens, Mark Rietman, Roben Mitchell en Denise Aznam.