Nicolas Regnier - An Allegory of Autumn

Zelfs de waarheid kan liegen

Musica Poetica
zo 14 mei - 11:00
zo 14 mei 2023
11:00
  • zo 14 mei 2023
    11:00
    Koninklijke Schouwburg, Den Haag
    Paul Steenbergen Foyer
    Geweest

Geniet op zondagochtend van 'vergeten' muziek uit de Renaissance en Barok met het gezelschap Musica Poetica. Onder de bevlogen leiding van klavecinist, dirigent en componist Jörn Boysen spelen zij met originele instrumenten en geïnformeerd door de historische context met musici van over de hele wereld. Tussen de muziek door vertelt Borsen met enthousiasme over de instrumenten, muziek en wat ervoor nodig is om deze muziek levend te houden en te (blijven) spelen.

Musica Poetica speelt vier concerten per jaar, allemaal in de klassieke foyers van de Koninklijke Schouwburg.

Zelfs de waarheid kan liegen

Een van de grootste angsten van de oude filosofen was het versluieren van de waarheid door middel van retorische kunstgrepen. Om het nastreven van de waarheid voor het algemeen welzijn te waarborgen, ontstond een op deugd gebaseerde ethische code die eeuwenlang zou blijven bestaan.

Met een combinatie van stukken van Monteverdi, Carissimi, Caldara, én poëzie van Milton, Shakespeare, en anderen, wordt deze zondagochtend stem en lichaam gegeven aan de vier kardinale deugden uit de oudheid: Matigheid, Rechtvaardigheid, Standvastigheid, en Voorzichtigheid.