Synagoge Beth Jehoeda

Eerst zien dan geloven: De synagoge

Urban Stories & NTjong
20 mei
-
22 mei
Data & tickets
 • za 20 mei
  20:00
  Synagoge Beth Jehoeda, Prinsessegracht 26
  Geweest
 • zo 21 mei
  15:00
  Synagoge Beth Jehoeda, Prinsessegracht 26
  Geweest
 • zo 21 mei
  20:00
  Synagoge Beth Jehoeda, Prinsessegracht 26
  Geweest
 • ma 22 mei
  20:00
  Synagoge Beth Jehoeda, Prinsessegracht 26
  Geweest

NTjong en Het Nationale Theater treden met Eerst zien dan geloven buiten de muren van het theater. Drie theatermakers en een fotograaf gaan op onderzoek in drie van de vele gebedshuizen die Den Haag rijk is om verhalen te verzamelen over religie en rituelen. En het antwoord op de vraag wat deze gemeenschappen bindt. Tegelijkertijd spreken onze makers met mensen die direct om de gebedshuizen heen wonen: wat zijn hun verhalen, rituelen en gebruiken? En denken zij iets met het gebedshuis te maken te hebben?

Van woensdag 10 t/m vrijdag 19 mei vindt Eerst zien dan geloven plaats in de hindoetempel Sewa Dhaam. De dag daarna is de volgende theatrale happening in de synagoge Beth Jehoeda te zien t/m maandag 22 mei. In Theater aan het Spui komen op 9 & 10 juni alle happenings en en de foto-installatie bij elkaar in Theater aan het Spui. 

Eerst zien dan geloven, de synagoge

Aan de Prinsessegracht in Willemspark ligt de synagoge van de Liberaal Joodse Gemeente Beth Jehoeda. Achter het statige voorgebouw schuilt, verbonden door de Glazen Zaal, de historische Portugese synagoge. Theatermaker Els van der Jagt gaat op zoek naar de verhalen van deze eeuwenoude plek. Ze trekt door de buurt met de vraag: Wanneer voel jij je thuis? Daarnaast onderzoekt ze met de leden van de Joodse gemeenschap wat het Jodendom nu voor hen betekent. Na een start in het repetitiegebouw van Het Nationale Theater, wandelt het publiek met een audiotour door de buurt, om ten slotte samen te komen op de plek waar de Joodse gemeenschap zich al jarenlang thuis voelt.

speelperiode za 20 t/m ma 22 mei 2017
locatie We beginnen de voorstelling in de HNT studio's (Schouwburgstraat 8), daarna lopen wij gezamenlijk naar de Prinsessegracht 26, Den Haag

Credits

Met dank aan iedereen van Beth Jehoeda en in het bijzonder Marianne van Praag en Henri Heijmans,de buurtbewoners die hun stem hebben laten horen voor de audiotour en Bertie van Keulen.
Regie en concept Els van der Jagt
Artistiek coördinator Urban Stories Hanna Timmers
Productieleiding Rianne Valstar
Fotograaf / kunstenaar Johan Nieuwenhuize 
Geluidsontwerp Arjan Kruidhof

Spelers: Acteurs Rienus Krul en Hok Tan, en Jessica Bank, Alejandro Bank, Juliette Berg, Natalia Berg, Helma Blankman, Robert Enschede, Frans Levisson, June Levy, JUlia van Niekerken, Marianne van Praag en Tanja Verstelle.

Zondag 21 mei om 15:00 uur wordt Helma Blankman (chazzan) vervangen door Anna de Voogt

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie