Eva Roefs

Dance Me to the End of Love

Floor Houwink ten Cate | Frascati Producties
do 16 mrt - 20:15
do 16 mrt 2023
20:15
  • do 16 mrt 2023
    20:15
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 1

Als geliefden trouwen, vieren we feest. Als geliefden sterven, nemen we afscheid. Maar wat doen we als geliefden uit elkaar gaan? 

Dance Me to the End of Love is een muzikaal scheidingsritueel waarin geliefden hun gedeelde en eigen leven(s) vieren en hun break up(s) bewenen, en omgekeerd, met hun naasten als corps de ballet. Floor Houwink ten Cate haalt de meest gedateerde romantische opera, het Zwanenmeer, door de mangel en vertelt een urgent en eclectisch verhaal over de complexiteit van (zelf)liefde, falen en partner- en ouderschap in onze patriarchale en kapitalistische samenleving.  

One-woman-operacomponist, -orkest en -koor Annelinde Bruijs en Floor Houwink ten Cate bouwen na hun eerdere samenwerkingen aan Merkel (Nineties Productions, 2019), One Man Show en Sea of Silence met Dance Me to the End of Love verder aan hun eigen pop-art-opera waarin ze de klassieke vorm bevragen en transformeren tot extreem vormgegeven, grote en kwetsbare gebaren. 

"Misschien weet onze cultuur niet hoe we dit moeten verbeelden of hoe we erover moeten nadenken, omdat we in en door verhalen en drama's leven, en omdat 'het einde van de liefde' geen plot is met een duidelijke structuur."

Eva Illouz in 'Waarom liefde eindigt'

Over Floor Houwink ten Cate

Regisseur en schrijver Floor Houwink ten Cate (1987) maakt urgente voorstellingen op het snijvlak van muziektheater, opera en film, gebaseerd op persoonlijke gewetensvragen. In haar beeldende en fysieke portretten viert ze het ongemak en de pijn van het leven door grote morele dilemma’s terug te brengen tot menselijke proporties en door onderbelichte problemen op te blazen tot operateske proporties. Met het collectief Nineties Productions won ze de BNG Bank Theaterprijs voor de voorstelling Untitled, 2017. Floor viel tevens op met haar regiedebuut Merkel. In 2020 maakte ze de overstap naar Frascati Producties. Haar eerste voorstelling, Het standaard leven van een standaard vrouw (Frascati Producties, 2020) werd een filmische sterfscène met een larger than life soundtrack van een vrouw die haar leven nog één keer aan zich voorbij ziet trekken. Voor haar tweede Frascati-productie, de door pers en publiek bejubelde solo One Man Show (Frascati Producties, 2021) werkte ze samen met acteur Benjamin Moen en operacomponist en -zangeres Annelinde Bruijs. Voor Sea of Silence, haar derde Frascati-productie, werkt Floor opnieuw samen met Benjamin Moen en Annelinde Bruijs. Met Annelinde bouwt ze gestaag aan een nieuwe, sociaal-politieke operavorm waarin ze de klassieke opvattingen over opera bevragen en transformeren tot grote kwetsbare gebaren. Ook in Floors komende voorstelling A play for the living in a time of extinction, geproduceerd door het Holland Festival (in coproductie met Frascati Producties) zet de regisseur de samenwerking met Annelinde Bruijs voort. Aansluitend, in het najaar van 2022, co-regisseert zij met Naomi Velissariou de voorstelling Atropa bij het Toneelhuis.

Credits

concept, tekst, regie Floor Houwink ten Cate | compositie Annelinde Bruijs | spel o.m. Charlie Chan Dagelet | muzikanten & corps de ballet n.t.b.