The Story of Travis

Theater Rotterdam | Well Made Productions
wo 22 mrt - do 23 mrt
wo 22 mrt 2023
-
do 23 mrt 2023

The Story of Travis is een nieuwe, originele toneeltekst geïnspireerd door de Broadway klassieker A Raisin in the Sun van Lorraine Hansberry. Over het belang van het hebben van dromen, het laten gelden van je stem in een wereld die niet voor jou lijkt ingericht en het vinden van een thuis.

Over The Story of Travis 

In zijn tienerjaren verruilt de Amerikaanse Travis (gespeeld door Ruurt de Maesschalck) zijn geboortestad Chicago voor een nomadisch bestaan. In de jaren ‘70 en ‘80 reist de jonge, observerende fotograaf door Europa, waar hij verschillende inzichten opdoet over het leven van zwarte mensen in Amerika en Europa. Dan wordt hij verliefd, krijgt kinderen en settelt in Nederland. Ver weg van zijn thuisland Amerika - waar hij zwarte broeders en zusters verloor door anti-zwart racisme - bouwt hij een nieuw leven op in een wereld die in essentie niet zoveel verschilt van wat hij ooit thuis noemde. De buitenkant lijkt anders, maar de uitsluiting, de eenzaamheid, de kilte en hardheid zijn hetzelfde.

Op 78-jarige leeftijd maakt Travis zijn laatste reis en keert terug naar Chicago. Tijdens zijn bezoek aan zijn familiegraf blikt hij terug op zijn leven. Door herinneringen op te halen uit het verleden en in gesprek te gaan met familieleden, bereidt Travis zich voor op zijn overgang naar het hiernamaals.

The Story of Travis toont een familiegeschiedenis, waarin elke volgende generatie steeds meer stem krijgt. In poëtische monologen, herkenbare familiesituaties en spirituele dialogen bevraagt The Story of Travis de burden van the black (American) dream en hoe het is om als enige hoop van je familie de wereld ingezonden te worden.

The Story of Travis gaat over het hebben van een thuis, het besef dat je de hoop bent van de voorgaande generaties en de vraag of je wel genoeg hebt gedaan om die hoop waar te maken.

Romana Vrede, regisseur

In de media

"Het is een adembenemend staaltje ensemblewerk, waarbij iedere acteur diens eigen personage tot op de bodem uitpluist en de medespelers genereus de ruimte geeft." - ★★★★★ NRC

"Dit niet stereotiep verhaal over zwarte mensen is een verademing" - Theaterkrant, Keuze van de criticus

Over de crew en producenten

Tussen 2016 en 2019 laat Well Made Productions het Nederlandse theaterpubliek kennismaken met de Raisin Cycle. Soortgelijke groot gemonteerde bi-culturele verhalen voor een divers publiek worden nog altijd sporadisch gemaakt, daarom bundelen Well Made Productions en Theater Rotterdam in seizoen 2022-2023 hun krachten. De creative crew bestaat uit vijf zwarte vrouwen; een unicum in het theaterlandschap. Initiatoren Ellen Tjon A Meeuw (zakelijke productie) en Samora Bergtop (artistieke productie) van Well Made Productions trekken samen met schrijver Esther Duysker op om een nieuwe toneeltekst te maken geïnspireerd door A Raisin in the sun (het eerste deel uit de Raisin Cycle). Regisseur Romana Vrede geeft het zwarte familieverhaal haar unieke signatuur mee en Alida Dors (artistiek directeur Theater Rotterdam) tekent als medemaker voor de choreografie.

Credits

Tekst Esther Duysker | Regie Romana Vrede | Choreografie Alida Dors | Spel Dionne Verwey, Howard Komproe, Jennifer Muntslag, Jetty Mathurin, Joy Wielkens, Ruurt De Maesschalck, Samora Bergtop en Yamill Jones | Zakelijk producent Ellen Tjon A Meeuw | Artistiek producent Samora Bergtop | Producent Theater Rotterdam en Well Made Productions | Met dank aan Karim Ameur en Productiehuis Frascati

Ter nagedachtenis aan Lorraine Hansberry