© AiRich

Tijd Zal Ons Leren

Het Nationale Theater | Romana Vrede
Theater voor Keti Koti
do 29 jun - za 8 jul
do 29 jun 2023
-
za 8 jul 2023

Romana Vrede zeven avonden in de Koninklijke Schouwburg! In de week rondom Keti Koti vieren en eren we het verzet tegen het kolonialisme. Romana neemt je mee in haar persoonlijke verhaal en de verhalen van verzetshelden die hebben gestreden voor de vrijheid. Terwijl ze zocht naar houvast in haar eigen leven, vond ze de magische verhalen van de verzetshelden. En nu brengt ze die, onder begeleiding van livemuziek van OTION, naar het toneel. Een week lang exclusief te zien bij Het Nationale Theater! 

 

De hele week zijn er afterparty's na de voorstelling, met o.a. La Rouge, DJ Jasmine Perez en de Asopropo band. Je kaartje geeft je automatisch toegang tot de party.

Teruggevonden kennis, vrijheid en spiritualiteit

Tijd Zal Ons Leren is een theaterperformance, waarbij je als publiek onderdeel bent van een gezamenlijk ritueel. Samen delen we de kennis, vrijheid en spiritualiteit die in koloniale tijden werd onderdrukt. Daar waar de gelijknamige podcast een ode is aan de individuele helden, gaat de samenkomst in de Koninklijke Schouwburg juist over de universele krachten die de drijfveer bleken van het verzet: vrouwelijke energie, water, natuur en spiritualiteit. 

De reis die Tijd Zal Ons Leren heeft ingezet, maakt dat ik mijn eigen verleden, heden en toekomst bezie. De performance gaat daarom ook over mijn zoektocht naar houvast in het heden.

Romana Vrede, maker van "Tijd Zal Ons Leren"

Meer over Tijd Zal Ons Leren

"Veel feiten heb ik niet, wel veel verhalen en verbeelding. Het merendeel van wat we hebben leren erkennen als 'geloofwaardige bronnen' en 'waarheden' is niet geschreven door de verzetsstrijders. Zoals de Nigeriaanse auteur Chinua Achebe schreef in The Art of Fiction: 'Totdat de leeuwen hun historici hebben, zullen de verhalen over de jacht altijd de jager verheerlijken.'"
- Romana Vrede

Tijd Zal Ons Leren is begonnen als openbaar onderzoek. In een vijfdelige talkshow onderzocht Romana Vrede samen met performance artists OTION, die ook de muzikale begeleiding verzorgde, de verhalen van verzetshelden uit onze koloniale tijd. Met hun talkshowgasten, bestaande uit verschillende experts en kenners uit de diaspora, verdiepten ze zich in verhalen van Afrika, de Amerika’s en de Caraïben tot Europa en Azië. Er kwamen verhalen langs over Tula, de Marrons, Samori Ture, de Bandanezen, Georges Biassou, Dutty Boukman en nog vele andere verzetshelden. De talkshows zijn opgenomen en online gestreamd, vermaakt tot podcasts en er kwam een gelijknamig tv-programma in samenwerking met de VPRO. 

Nu komt Tijd Zal Ons Leren naar het toneel in de vorm van een bijzondere performance. Met de woorden van Romana en de muzikale voordrachten van OTION herschrijven we precies 150 jaar na de afschaffing van de slavernij de Nederlandse koloniale geschiedenis vanuit het perspectief van het verzet. Ben jij er ook bij?

De talkshows en podcasts kunnen nog steeds bekeken en beluisterd worden! Klik verder in de blokjes hieronder en bekijk de content.

Over de maker

Romana Vrede (Paramaribo, 1972) is theatermaker, schrijfster en acteur. Ze heeft gespeeld in verschillende tv-series en speelfilms en debuteerde in 2020 als auteur met de roman De nobele autist, die is gepubliceerd door De Arbeiderspers. Onder de vleugels van Het Nationale Theater speelde ze de afgelopen jaren onder andere in De Eeuw van mijn Moeder, The Nation en Trojan Wars. Met de voorstelling The Story of Travis van Theater Rotterdam en Well-Made productions maakte Vrede een prachtig regiedebuut. De voorstelling ging afgelopen maart in première en werd lovend ontvangen door zowel het publiek als de pers. 

Dit jaar zal Romana Vrede tijdens Keti Koti het verhaal van Tijd Zal Ons Leren ten tonele brengen. Ze wordt hierin begeleid door OTION, master of sceneries.

Wil je meer over hen weten? Bekijk hieronder dan de bio's!

Credits

concept, tekst en spel Romana Vrede
muziek en spel OTION, master of sceneries
eindregie Erik Whien

scenografie Studio Dennis Vanderbroeck
kostuum Rebekka Wörmann & Nen Xavier