Aisha Zeijpveld

SV MONUMENTAAL

SADETTIN K
di 14 mrt - wo 15 mrt
di 14 mrt 2023
-
wo 15 mrt 2023

Welk Monument laat je je kinderen na? Het Monument dat je van je ouders kreeg? Theatermaker Sadettin Kirmiziyüz is vader van drie kinderen. Net als zijn ouders, beide Turkse arbeidsmigranten, heeft hij twee zoons en een dochter. Welke lessen heeft hij van zijn ouders geleerd en geeft hij door aan zijn kinderen? Kun je iets nalaten als dat wat jou nagelaten is op losse schroeven staat en je wereldbeeld wankelt? MONUMENTAAL is een solo van een theatermakende bi-culturele vader van 40 die iets wil betekenen voor zijn kinderen.

De afgelopen vijftien jaar maakte Sadettin voorstellingen waarin de verhalen en levens van zijn familie symbool stonden voor grote maatschappelijke en politieke thema’s als identiteit, migratie, integratie en culturele meervoudigheid. Monumenten voor zijn familie die de geschiedenis van migranten in Nederland beschreven en daarmee ook een belangrijk deel van de geschiedenis van Nederland zelf. Over zijn vader en moeder, de Turkse arbeidsmigranten uit de jaren ‘70. Over zijn broer, zus en tenslotte hijzelf, de migrantenkinderen die in de jaren ‘80 en ‘90 koste wat kost moesten integreren in een steeds minder gastvrij Nederland. Tegelijkertijd mochten ze hun Turkse en islamitische identiteit en afkomst nooit verloochenen.

Wat betekent het theater dat hij heeft gemaakt voor zijn nageslacht, welke Monumenten laat hij zijn kinderen na? En wat vinden zijn kinderen er eigenlijk van?

Het Nationale Theater doneert samen met Meral Polat en Sadettin Kirmiziyüz opbrengsten aan Giro555 

Turkije en Syrië zijn getroffen door meerdere zware aardbevingen en naschokken. De schade is enorm: gebouwen zijn ingestort, vele tienduizenden mensen zijn gewond en het dodental is inmiddels opgelopen tot meer dan 36.000 mensen. Veel mensen zitten, vanwege instortingsgevaar, onbeschermd in de ijzige kou. Heel het land leeft mee met de mensen in Turkije en Syrië. Veel Nederlanders hebben familie wonen in de getroffen gebieden en zijn daarom erg bezorgd. Overal in het land worden inzamelingsacties opgezet en al veel mensen hebben gedoneerd naar Giro555. De organisaties achter Giro555 zijn hard bezig om hun hulp in Turkije en Syrië op te schalen. Hiervoor zijn uiteraard extra middelen nodig en daarom doneert Het Nationale Theater in samenwerking met Meral Polat en Sadettin Kirmiziyüz de opbrengsten van de voorstellingen Ez kî me en MONUMENTAAL

★★★★★ Het is een zielroerende zoektocht, waarin de echo klinkt van een therapeutisch proces. Kirmiziyüz vindt er mooie, poëtische metaforen voor. Hij wroet letterlijk door aardlagen om bij de kern te komen, zijn kern.

De Volkskrant

Over Sadettin K

Sadettin Kirmiziyüz presenteert zijn voorstellingen onder de naam SADETTIN K. Sadettin is een hedendaagse verteller die – met humor en zelfrelativering – het maatschappelijke combineert met het persoonlijke. Hij maakte naam met voorstellingen als Citizen K en Somedaymyprincewill.com die thema’s als identiteit, migratie en integratie op een rake, soms grappige maar altijd ontroerende en empathische manier benaderen.

Credits

Concept, tekst en spel Sadettin Kirmiziyüz | Conceptontwikkeling Casper Vandeputte | Eindregie Floris van Delft | Dramaturgie Liet Lenshoek | Decor Sacha Zwiers | Licht Gé Wegman | Techniek Henk Geurds | Productie Nikita Oldert | Zakelijk leiding Albert van Andel | Marketing Dieke van der Spek, Leonie Poot | Impresariaat Alles voor de Kunsten