De Dappere Soldaat

Toneelschuur Producties | Steef de Jong
do 20 apr - vr 21 apr
do 20 apr 2023
-
vr 21 apr 2023

Wat is het waard om voor te vechten?

In de komische operette De Dappere Soldaat wachten drie vrouwen op hun mannen die vechten aan het front. Nadina bezingt haar bewondering en liefde voor haar 'dappere huzaar’. Plots dringt deserteur Bumerli haar slaapkamer binnen. In zijn revolver bewaart hij chocolaatjes in plaats van kogels. Nadina raakt gecharmeerd deze ‘kleine chocolade soldaat’. Zijn eigenzinnige mening over de onzin van oorlog verwart haar. Want wat betekent het eigenlijk echt om dapper te zijn?

Steef de Jong over De Dappere Soldaat

“Toen ik deze operette voor het eerst ontdekte in de enorme partij operette elpees die ik ooit heb opgekocht, werd ik in eerste instantie gegrepen door de muziek. Daarnaast zit er in deze operette, naast het gebruikelijke entertainmentgehalte een dieper thema, een andere blik. Centraal staat de vraag: ’Wat is dapper zijn?’. Dat thema wordt licht, vrolijk en humoristisch behandeld, maar daardoor niet minder betekenisvol. We gaan De Dappere Soldaat maken als een film op toneel. Zonder projector, maar met een magisch scherm dat dubbele bodems bevat. Ik ben altijd op zoek naar creatieve oplossingen om de kern over het voetlicht te brengen. Hoe speel je orkestmuziek met maar 3 instrumenten of alleen een orgeltje. Hoe speel je als één persoon een groep soldaten. Hoe breng je alle elementen: decor, beeld, tekst, muziek, spelers, verhaal zo samen dat ze, in combinatie met de verbeelding van het publiek, een wereld creëren.”

Credits

Regie Steef de Jong gebaseerd op de operette van Oscar Straus | Libretto Louis van Beek | Spel en zang Malou Gorter, Rop Verheijen, Diewertje Dir | Decor Steef de Jong | Kostuums Steef de Jong, Willy Veen, Petra Swagers