De Dappere Soldaat

Toneelschuur Producties | Steef de Jong
do 20 apr - vr 21 apr
do 20 apr 2023
-
vr 21 apr 2023

Wat is het waard om voor te vechten?

In de komische operette De Dappere Soldaat wachten drie vrouwen op hun mannen die vechten aan het front. Nadina bezingt haar bewondering en liefde voor haar 'dappere huzaar’. Plots dringt deserteur Bumerli haar slaapkamer binnen. In zijn revolver bewaart hij chocolaatjes in plaats van kogels. Nadina raakt gecharmeerd deze ‘kleine chocolade soldaat’. Zijn eigenzinnige mening over de onzin van oorlog verwart haar. Want wat betekent het eigenlijk echt om dapper te zijn?

 

De Dappere Soldaat is op vrijdag 21 april toegan­ke­lijk voor doven en slecht­ho­renden

Om de voor­stel­ling toegan­ke­lijk te maken voor doven en slecht­ho­rend publiek zal de Nederlandse gebarentolk Mauricio de Kok en boven­ti­te­ling ingezet worden. De gebarentolk zal goed zichtbaar zijn op plekken die hiervoor gere­ser­veerd zijn. Meld je daarvoor aan via deze link - dan weet je dat je goed zit.

★★★★ Goed voor een avondje heerlijk, ongecompliceerd vermaak waar het speelplezier vanaf spat.

Telegraaf

In de media

"De dappere soldaat een komedie met een bitterzoet randje." ★★★★ De Volkskrant

"Je komt sowieso goed gemutst het theater uit." ★★★★ Telegraaf

"Het is wonderschoon hoe het ontwerp van De Jong met een simpele ingreep een compleet nieuwe figuratieve ruimte tevoorschijn tovert." Theaterkrant

"Verheijen is als komiek in topvorm. Zijn tekstbehandeling en spel zijn formidabel." ★★★ NRC

Steef de Jong over De Dappere Soldaat

“Toen ik deze operette voor het eerst ontdekte in de enorme partij operette-elpees die ik ooit heb opgekocht, werd ik in eerste instantie gegrepen door de muziek. Daarnaast zit er in deze operette, naast het gebrui­ke­lijke enter­tain­ment­ge­halte een dieper thema, een andere blik. Centraal staat de vraag: ​’Wat is dapper zijn?’. Dat thema wordt licht, vrolijk en humo­ris­tisch behandeld, maar daardoor niet minder bete­ke­nisvol. De Dappere Soldaat speelt zich af in een 19e eeuwse salon met magische wanden. Ik ben altijd op zoek naar creatieve oplossingen om de kern over het voetlicht te brengen. Hoe speel je orkest­mu­ziek met maar 3 instru­menten of alleen een orgeltje? Hoe speel je als één persoon een groep soldaten? Hoe breng je alle elementen: decor, beeld, tekst, muziek, spelers, verhaal zo samen dat ze, in combinatie met de verbeelding van het publiek, een wereld creëren?”

Credits

Regie Steef de Jong gebaseerd op de operette van Oscar Straus | Libretto Louis van Beek | Spel en zang Malou Gorter, Rop Verheijen, Diewertje Dir | Decor Steef de Jong | Kostuums Steef de Jong, Willy Veen, Petra Swagers | Tolk Nederlandse Gebarentaal Maurico de Kok | Text on stage Clarissa van den Elzen