Bas de Brouwer

Borboletas

Orkater | Gery Mendes
di 24 jan - 20:15
di 24 jan 2023
20:15
  • di 24 jan 2023
    20:15
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 2
    Geweest

Een vader en een zoon. Allebei hebben ze herinneringen. De mooie plaatjes staan op het netvlies, maar daarachter, dieper in het lijf, verder in de achterkamers van het geheugen liggen de weggedrukte beelden.

Borboletas gaat over een oorlog. Een oorlog die voor de vader een uitvlucht betekende, de mogelijkheid om de armoede en zijn eiland achter zich te laten, naar het Westen te varen om ooit, als een koning, terug te keren. Voor de zoon is de oorlog iets dat hij denkt te herkennen in zijn vader, in zijn vurige temperament, of stille afwezigheid. Hij herkent een echo van die oorlog ook in zichzelf, al stond hij nooit op dat slagveld.  

Borboletas is een solo van de uit Kaapverdië afkomstige muzikant/acteur Gery Mendes, ontstaan vanuit gesprekken met zijn vader: Een muzikale dans kriskras door de tijd, langs de liefde, de misère van zijn jeugd, dienstplichtig vechten voor een regime dat zijn volk onderdrukt, langs het geweten, naar de vraag: was mijn vader een held of een verrader?

Orkater x Poetry Circle

Voor de Borboletas gaan Orkater en Poetry Circle een bijzondere samenwerking aan. Poetry Circle geeft jong spokenword-talent een kans zich verder te ontwikkelen en Gery Mendes heeft daar veel talenten in de dop gecoacht.

Daarom geven ze voorafgaand aan de voorstelling drie jonge spokenword artiesten de kans om voor te dragen uit eigen werk, geïnspireerd op thema’s uit de voorstelling.

Om 19.15 uur is er in de foyer van Theater aan het Spui een intiem (en gratis!) optreden van Haagse helden Uchaindani Watson, Glodi Mbwete en Nathan Arnold. Dit programma is ook te bezoeken voor mensen zonder ticket voor de voorstelling!

In de media

"Mendes vult gesproken scènes aan met gezongen momenten, waarbij hij zichzelf begeleidt op gitaar of ritmisch met een mes langs metaal schraapt." - ★★★★ NRC

"Gery Mendes neemt je mee naar Kaapverdië in zijn sfeervolle theatersolo Borboletas" - ★★★ Volkskrant

 

Over Gery Mendes

Als verhalenverteller en multi-instrumentalist met wortels in de hiphop, gebruikt Gery Mendes de muziek die in zijn dna zit: Kaapverdiaanse muziek zoals morna, funana, batuku, opzwepende West Afrikaanse feestmuziek, en hiphop. Bij Orkater maakte hij met Orkatercollectief Sir Duke de voorstellingen The Black out van ’77, Hatta & De Kom, en Guilty until Proven en was hij verantwoordelijk voor de muziek van Woiski vs. Woiski en De Gliphoeve waarin hij ook als speler en muzikant te zien was. 

Credits

concept, spel, tekst en muziek Gery Mendes | conceptbegeleiding Benji Reid | tekstadvies en eindregie Maarten van Hinte | decorontwerp Zico Lopes | kostuumontwerp Sandro Lima | lichtontwerp Stefan Dijkman | techniek Bas Standaard en Jaap Schledorn | met dank aan Belle van Heerikhuizen