Jaap Scheeren

Juffenballet (6+)

Maas theater en dans
zo 27 nov - 14:00
zo 27 nov 2022
14:00
  • zo 27 nov 2022
    14:00
    Koninklijke Schouwburg, Den Haag
    Grote zaal

De schooljuf. Een vertrouwd figuur die dagelijks voor de klas staat, dingen op het bord schrijft en geduldig schriften controleert. Maar wat doet ze als je het klaslokaal verlaat? Is de juffrouw dan nog wel een juf? Wat is het geheime leven achter het schoolbord? Juffenballet is een voorstelling voor de hele familie met veel humor, vette decorwisselingen, bijzondere dans en af en toe een spannend liedje. 

In Juffenballet blijkt de koffiekamer een portal naar een andere wereld. In de maneschijn ontmoet een stel juffen elkaar op een open plek in het bos. Ze gebruiken het huiswerk om een fikkie te stoken, dansen wild en uit de maat en brouwen mengsels en geniepige plannetjes. Plannetjes om de schooldirectrice, een oude hippie met flowerpoweridealen, van de troon te stoten. Ze willen de school vernieuwen met strakke regels en prestatiedruk. Een strijd tussen vrijheid en orde barst los. Maar dan komt er een nieuwe juf. Kan zij de boel redden? 

Gooi de heksen van Roald Dahl, Harry Potter, Superjuffie en De Luizenmoeder op een hoop en je hebt Juffenballet. Een bokkig avonturenverhaal voor 6+ waarin het klaslokaal net zo makkelijk een wild bos kan zijn. Waarin juffen overdag het goede voorbeeld geven, maar na het luiden van de schoolbel hun haren losgooien.

Juffenballet was een hit in 2020, maar kon de tournee helaas niet afmaken vanwege de corona lockdown. In najaar 2022 komt de voorstelling op veler verzoek terug naar de theaters! 

Bekijk ook:
Familie & Jeugd

In de media

"Het decor is fenomenaal, tot in de kleinste details op het perfecte af. (...) Er zitten diverse lagen in het verhaal. Leerzaam voor volwassenen en fantasierijk voor de kinderen." - I Love Theater ★★★★★

"Sprankelende grote zaalvoorstelling vol heksen, humor, sprookjesbeelden en woordgrappen over de prestatiedruk in het onderwijs." - Trouw ★★★★

"Overweldigend totaaltheater met fenomenale juffen (…) Wat zijn de dansende acteurs en zingende dansers stuk voor stuk ijzersterk." - Scènes ★★★★

Over maker René Geerlings

In theaterseizoen 2021/2022 maakte René bij Maas de voorstellingen BullyBully (3+) en De Grote Red Je Reet Show (6+). In seizoen 2022/2023 gaan René’s voorstellingen Juffenballet (6+) en BullyBully (3+) in reprise en maakt hij een nieuwe zaalvoorstelling The Ozard of Wiz (9+)

Geerlings staat bekend om opmerkelijke en toegankelijke jeugdtheatervoorstellingen. Er valt veel te lachen om ernstige zaken en te huilen om onbelangrijk gedoe. Dat wat logisch lijkt draait hij graag om. 

Credits

idee, regie René Geerlings | tekst, advies Moniek Merkx | choreografie Cecilia Moisio | compositie Reinier van Harten | spel, zang en dans Raymonde de Kuyper, Roosmarijn Luyten, Sabrina NaberMacnack, Serano Pinas, Luuk Weers, Yulia Kalinchenko, Katarzyna Sitarz, Henke Tuinstra | decor: Sanne Danz | kostuums Judith de Zwart | lichtontwerp Remko van Wely | dramaturgie Judith Faas | kap & grime Judith Tessa Hornsta