Oroonoko

Orkater | De Nieuwkomers | UMA
di 13 dec - 20:15
di 13 dec 2022
20:15
  • di 13 dec 2022
    20:15
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 2

Oroonoko is een jonge Ghanese prins die kampt met een bloedend hart - zijn geliefde Imoinda is vermoord, denkt hij. Door een list wordt de prins gevangen en vastgeketend op een WIC-schip, waar hij zijn desastreuze toekomst, als tot slaaf gemaakte, tegemoet treedt. Wat volgt is een onverwachte hereniging tussen geliefden, onverwachte vriendschappen in het Surinaamse oerwoud en een opstand tegen het menselijk lot.

Aphra Behn was de eerste vrouwelijke schrijfster die kon leven van haar pen. Haar novelle Oroonoko, the Royal Slave doet als tragedie niet onder voor Romeo en Julia en Othello. UMA maakt een radicale bewerking van de novelle, waarin de personages de confrontatie aangaan met hun schrijver. Kun je ontsnappen aan het levensverhaal dat voor jou geschreven is? 

“It is not titles make men brave or good, or birth that bestows courage and generosity.”

Aphra Behn

Over UMA

UMA maakt experimenteel muziektheater, waarin Surinaamse kawina, westerse 17e eeuwse hofmuziek en moderne elektronische beats moeiteloos in elkaar overvloeien. De muziek die men in dezelfde periode maakte, aan twee kanten van de oceaan, zijn (blijkbaar) bijzonder verenigbaar. 

UMA bestaat uit actrice Carmen van Mulier (De Krijtkring, Lampje), actrice/danseres Cripta Scheepers (Watskeburt, Showponies), actrice Jamie Grant (KLEM, Casablanca) en drummer/componist Jimmi Hueting (Jo Goes Hunting, 4B2M).

Over Orkater/De Nieuwkomers

Binnen het talent ontwikkelingsprogramma Orkater/De Nieuwkomers zetten jonge musici en theatermakers hun ideeën om in muziektheaterproducties die gespeeld worden in theaters en op festivals. Oroonoko is de 25e productie van Orkater/De Nieuwkomers.

Credits

concept en spel Carmen van Mulier, Cripta Scheepers, Jamie Grant | concept en muziek Jimmi Hueting | bewerking Carmen van Mulier | eindregie Nita Kerstens | decor en kostuums Sjo Schütt