Ben van Duin

Oroonoko

Orkater | De Nieuwkomers | UMA
di 13 dec - 20:15
di 13 dec 2022
20:15
  • di 13 dec 2022
    20:15
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 2
    Geweest

Oroonoko is een jonge Ghanese prins die kampt met een bloedend hart - zijn geliefde Imoinda is vermoord, denkt hij. Door een list wordt de prins gevangen en vastgeketend op een WIC-schip, waar hij zijn desastreuze toekomst, als tot slaaf gemaakte, tegemoet treedt. Wat volgt is een onverwachte hereniging tussen geliefden, onverwachte vriendschappen in het Surinaamse oerwoud en een opstand tegen het menselijk lot.

Aphra Behn was de eerste vrouwelijke schrijfster die kon leven van haar pen. Haar novelle Oroonoko: or, the Royal Slave doet als tragedie niet onder voor Romeo en Julia en Othello, en wordt zelfs gezien als de eerste Engelse roman. UMA maakt een radicale muziektheaterbewerking van de novelle, waarin de personages de confrontatie aangaan met hun schrijver. Kun je ontsnappen aan het levensverhaal dat voor jou geschreven is?

Surinaamse kawina, westerse 17e eeuwse hofmuziek en moderne elektronische beats vloeien in de voorstelling moeiteloos in elkaar over. De muziek die men in dezelfde periode maakte, aan twee kanten van de oceaan, zijn (blijkbaar) bijzonder verenigbaar.

“It is not titles make men brave or good, or birth that bestows courage and generosity.”

Aphra Behn

In de media

NRC ★★★★
"Hun spel is krachtig en loepzuiver. (...) Oroonoko is een lust voor het oog en overtuigt door commentaar op het oorspronkelijke verhaal"

VOLKSKRANT ★★★
"UMA verbeeldt dat alles in kleurrijke scènes, met fraaie kostuums en een imponerende live soundscape van Jimmi Hueting"
(...)
"En wat ook mooi is: de meerstemmige zang. Heel erg mooi zelfs."

THEATERKRANT
"Nieuw muziektheatertalent van Orkater presenteert zich met grensverleggende composities.
(...)
De drie- en soms zelfs vierstemmige zang werkt thematisch gezien ontzettend ontroerend en past perfect bij het drama wat zich voor je ogen afspeelt.
(...)
De absolute hoofdrol is weggelegd voor de muzikale composities van en door Jimmi Hueting."

PAROOL
"Koorachtige, meerstemmige zang wordt afgewisseld met Surinaamse uithalen, ondersteund door prachtige composities van Hueting. Dit contrast werkt goed, zeker doordat zowel actrices als muzikant loepzuiver meerstemmig zingen"

Over UMA

UMA bestaat uit actrice Carmen van Mulier (De Krijtkring, Lampje), actrice/danseres Cripta Scheepers (Watskeburt, Showponies), actrice Jamie Grant (KLEM, Casablanca) en drummer/componist Jimmi Hueting (Jo Goes Hunting, 4B2M).

Over Orkater/De Nieuwkomers

Binnen het talent ontwikkelingsprogramma Orkater/De Nieuwkomers zetten jonge musici en theatermakers hun ideeën om in muziektheaterproducties die gespeeld worden in theaters en op festivals. Oroonoko is de 25e productie van Orkater/De Nieuwkomers.

Credits

concept en spel Carmen van Mulier, Cripta Scheepers, Jamie Grant | concept en muziek Jimmi Hueting | bewerking Carmen van Mulier | eindregie Nita Kerstens | decor en kostuums Sjo Schütt | schrijfbegeleiding Jibbe Willems | lichtontwerp Stefan Dijkman | techniek Luc Huisman, Timo Merkies | understudy Lotte Driessen | met dank aan Marian Markelo, Jeroen Linssen, Brechje Meijers, Ludwich van Mulier, Catoo Kemperman en Het Tropenmuseum