Liza Kollau

Try Not To Know What You Know

Merel Severs | Theater a/d Rijn, aangesloten bij De Nieuwe Oost
do 9 feb - 20:15
do 9 feb 2023
20:15
  • do 9 feb 2023
    20:15
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 2
    Geweest

Try Not To Know What You Know is een fysieke theaterperformance die een ode brengt aan de kracht en kwetsbaarheid van (vergeten) heldendom. 

Vechtfilms met Jean Claude van Damme, Bruce Lee of Sylvester Stallone. Eenlingen die de wereld met spierkracht, strijdlust en klappen een veiligere plek maakten. Wie wilde vroeger niet zo’n held zijn? 

 

In de indrukwekkende en fysieke theaterperformance Try Not To Know What You Know stappen Merel Severs en Milou van Duijnhoven een zelfgebouwde arena in, waarin ze zowel het verlangen als de afkeer naar heldendom onderzoeken. Ze laten los wat ze denken te weten en doen een nieuw voorstel; in constante beweging, transformatief, fluïde en ambigue

Al spelend met martial arts, destructie, creatie en alles daar tussenin pogen ze zich te bevrijden uit het geconditioneerde lichaam waar geweld het lijkt te winnen van verbinding. In een voortdurende afwisseling tussen wel en niet in contact zijn met zichzelf en de ander, bouwen ze aftastend een universum waar ze met ongehoorde stemmen de beperkte beeldvorming binnenstebuiten keren. Wat willen zij bewegen in de wereld van nu?

Een ode aan een nieuwe, zoekende en falende vorm van heldendom in een indrukwekkende fysieke theaterperformance.

A burning ritual of our bodies

FULL
ON
FIRE

Thankful tears
Of flames that cannot out

Set your life on fire. Seek those who fan your flames

One death but many heavens

In de media

DE VOLKSKRANT ★★★★ 
"Wat zien we als we naar deze extreem getrainde vrouwenlijven kijken? Wat denken we te zien? [...] Tussen de ratelende kettingen weten de performers toch onze blik uit vastgeroeste boeien te bevrijden."

THEATERKRANT
"...een volgende stap in het collectieve emancipatieproces dat Severs wil aanjagen: waar haar eerste voorstelling ging over het identificeren van giftige normativiteit lijkt de maker ons hier uit te nodigen om met onze vastgeroeste ‘kennis’ te breken, en ruimte te maken voor iets nieuws."

Over Merel Severs

Theatermaker en performer Merel Severs kantelt het mainstream genderrollen narratief en zoekt in haar werk naar radicale schaamteloosheid en het vieren van kwetsbaarheid. Ze maakte de succesvolle solo Let me tell you something you already know, waarmee ze Best of Fringe 2020 won en genomineerd is voor de BNG Bank Theaterprijs 2022. In de critici-enquête van het Theaterjaarboek van Theaterkrant werd ze door Nuno Blijboom vermeld als beste actrice/danseres/zangeres.

‘Onbevreesd om persoonlijk te worden, pelt ze op basis van eigen ervaringen het beeld en gedrag van de mens af. Hierin brengt ze een noodzaak die duidelijk voelbaar is voor het publiek.’ - Jury BNG Bank Theaterprijs

Credits

Concept Merel Severs | Performers en creatie Merel Severs & Milou van Duijnhoven | Dramaturgie Fernando Belfiore | Vormgeving Publik Universal Frxnd | Stuntcoordinator Geoffrey Thompson | Lichtontwerp Rob Daanen | Tekstfragmenten Alok Vaid Menon, Adrian Piper | Artistieke begeleiding en productie Theater a/d Rijn, aangesloten bij De Nieuwe Oost | Mede mogelijk gemaakt door Amarte Fonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst en Fonds21