Try Not To Know What You Know

De Nieuwe Oost | Merel Severs
di 14 feb - wo 15 feb
di 14 feb 2023
-
wo 15 feb 2023

Try Not To Know What You Know is een fysieke theaterperformance die een ode brengt aan de kracht en kwetsbaarheid van (vergeten) heldendom. 

Vechtfilms met Jean Claude van Damme, Bruce Lee of Sylvester Stallone. Eenlingen die de wereld met spierkracht, strijdlust en klappen een veiligere plek maakten. Wie wilde vroeger niet zo’n held zijn? Dergelijke films tonen avontuurlijke en sterke mannen naast bloedmooie en sexy vrouwen en wekken zowel een groot verlangen (held te zijn) als een grote afkeer (tegen de beperkte beeldvorming) op. In Try Not To Know What You Know stappen Merel Severs en Milou van Duijnhoven een zelfgebouwde arena in en onderzoeken zowel het verlangen als de afkeer. Ze laten los wat ze denken te weten en doen een nieuw voorstel; in constante beweging, transformatief, fluïde en ambigue. Met een mix van Martial Arts, flarden teksten van onzichtbaar gebleven held(inn)en en ‘acts of heroïsm’ keren ze de beperkte beeldvorming binnenstebuiten en onderzoeken tegelijkertijd hun eigen verlangen om een held te zijn. Wat willen zij veranderen in de wereld van nu? 
 
Een ode aan een nieuwe, zoekende en falende vorm van heldendom in een indrukwekkende fysieke theaterperformance.

Over Merel Severs

Theatermaker en performer Merel Severs (1991) studeerde in 2013 af als actrice aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Ze werkte met verschillende artiesten en gezelschappen en maakte in 2020 haar debuut als maker met haar succesvolle solo Let me tell you something you already know, waarmee ze de Best of Fringe won. Merel kantelt het mainstream genderrollen narratief en zoekt in haar werk naar radicale schaamteloosheid en het vieren van kwetsbaarheid. Persoonlijk, confronterend en bloedeerlijk.

Credits

Concept & tekst Merel Severs | Performers Merel Severs & Milou van Duijnhoven | Eindregie Khadija El Kharraz Alami | Vechtcoach Geoffrey Thompson | Artistieke begeleiding en productie Theater a/d Rijn, aangesloten bij De Nieuwe Oost | Vormgeving Richard John Jones | Lichtontwerp Rob Daanen