Een leven

Benja Bruijning
vr 9 dec - 20:15
vr 9 dec 2022
20:15
  • vr 9 dec 2022
    20:15
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 2
    Geweest

A Life is niet zomaar een toneelstuk, het is een persoonlijk relaas van de schrijver waarin hij ingaat op twee grote levensgebeurtenissen die zich in zijn leven kort na elkaar afspeelden: de geboorte van zijn dochter en het overlijden van zijn vader.

Benja Bruijning voor het eerst solo op het toneel. Gewapend met een persoonlijke en ontroerende tekst van schrijver Nick Payne. Olivier Diepenhorst regisseert. 

Benja werd gegrepen door A Life. Ook in zijn leven ging het verlies van zijn vader samen met zelf vader worden. Hij kreeg toestemming van de schrijver het stuk zelf te vertalen. 
  
In Een leven is alles met elkaar verweven: geboorte en dood, vader worden en zoon zijn. Het stuk is daarin zowel grillig als geraffineerd. Het ene moment heeft de verteller het over zijn zwangere vrouw, het volgende over zijn stervende vader. Zo bewijst Payne hoe dicht de emoties bij elkaar liggen. 
  
De scherpte, humor, reflectie en emotie van de hoofdpersoon en de verrassende vorm maken Een leven tot een spannende toneelmonoloog die geen moment verveelt. 

Hoe dood en nieuw leven je plotseling in een nieuwe fase werpen, waar je tegelijkertijd wel én niet klaar voor bent, domweg omdat het nieuw is, dat vind ik prachtig verwoord in A Life. Een leven lang ben je een zoon en opeens wordt er iets anders van je verwacht.

Benja Bruijning

Credits

Tekst Nick Payne | Spel Benja Bruijning | Regie Olivier Diepenhorst