Poetic Resistance

Willie Darktrousers, Martin Rombouts, Maxime Garcia Diaz en Dean Bowen
Ja! Tegen het avontuur van de kunst | 2 t/m 9 sep in Zaal 3
vr 9 sep - 20:30
vr 9 sep 2022
20:30
  • vr 9 sep 2022
    20:30
    Zaal 3, Den Haag
    De Constant Rebecqueplein 20A
    Geweest

Ja! Tegen het avontuur van de kunst | 2 t/m 9 sep in Zaal 3

Van vrijdag 2 t/m vrijdag 9 september starten we in Zaal 3 het nieuwe seizoen met een week vol poëzie en spoken word. In samenwerking met Explore the North festival hebben we een bijzonder en afwisselend programma samengesteld met o.a. Chagall, Daniëlle Zawadi, Joost Oomen & Kruidkoek, Poetic Resistance en de Poezieboys. Kun je niet kiezen? Dat snappen we! Daarom verkopen we een passe-partout voor de hele festivalweek voor € 40. Bekijk het hele programma hier

Vurig verzet in woord en geluid

Poetic Resistance is een opstandige kruisbestuiving tussen vier jonge, getalenteerde makers. Muzikant en kunstenaar Willie Darktrousers en performers Martin Rombouts, Maxime Garcia Diaz en Dean Bowen steken de koppen bij elkaar voor splinternieuw werk over woede en verzet. Ze zijn boos en dat zullen jullie weten! Deze rebellen blazen je omver met een razende interactie tussen woord en geluid.

In deze theatrale voorstelling wordt met poëzie, muziek en spoken word de filosofische kant van activisme en protest onderzocht. Wat betekent het om je ergens tegen te verzetten? Kan een demonstratie een gedicht zijn, een manifest een kunstobject?

Over de makers

Martin Rombouts (Rotterdam, 1992) is schrijver, maker en performer. In 2017 studeerde hij af aan ArtEZ Creative Writing met de post-truth non- fictie-novelle I want to climb the mountain, waarvoor hij werd geselecteerd voor het Slow Writing Lab-talentenprogramma van het Nederlands Letterenfonds. Hij publiceerde op ABCyourself, in Tirade en in de Oerol Dagkrant, en trad op op onder andere Lowlands, het Wintertuinfestival en in Perdu. Rombouts is lid van BOYBAND, de literaire boyband. In 2019 werd hij geselecteerd voor het Arts/Science Academy Honours Programme van de KNAW, voor jonge, getalenteerde kunstenaars en wetenschappers.

Maxime Garcia Diaz (1993) is dichter en student Cultural Analysis aan de Universiteit van Amsterdam. In 2018 tourde ze door Nederland en Vlaanderen met de Poëziebus. In 2019 won ze het NK Poetry Slam en ging ze mee op de schrijfresidentie van deBuren in Parijs. Haar werk is verschenen op De Internet Gids, De Optimist, Samplekanon, de online 'kamer' van Uitgeverij Chaos en EXPOSED. Ze schrijft over het internet, lichamen, poreuze grenzen, kakkerlakken, en verdrietige meisjes als verzetsstrijders.

Dean Bowen (1984) is dichter en performer. Hij publiceerde eerder op Samplekanon en Hard//Hoofd, in onder andere nY en Kunsttijdschrift Vlaanderen, en verwierf faam op vele binnenlandse en internationale podia om zijn buitengewoon bezielde voordracht. Als schrijver is hij vooral bezig de dynamiek van de samengestelde identiteit te onderzoeken en hoe deze zich verhoudt ten opzichte van zowel een politieke als een maatschappelijke positionering.

Kunstenaar/muzikant Willie Darktrousers (1990) maakt beeld en geluid waarin hij onderzoekt naar wat animisme in deze tijd kan betekenen. In Poetic Resistance ondersteunt hij de dichters in hun voordracht met vuige beats en donkere synthesizers.

“Schrap zetten. Zo goed mogelijk afremmen. Energie het doel niet laten bereiken. De energie van een beweging absorberen om de impact ervan te verzachten. Iets je niet of verminderd laten afpakken.