Geschiedenis van Geweld

Toneelschuur producties | Abdel Daoudi
di 10 jan - wo 11 jan
di 10 jan 2023
-
wo 11 jan 2023

Geschiedenis van Geweld is een confronterend relaas over hoe diep onze relaties en cultuur van angst en wantrouwen zijn doordrongen.

Abdel Daoudi regisseert de toneelbewerking van Geschiedenis van Geweld, de tweede autobiografische roman van sterauteur Édouard Louis (o.a. Weg met Eddy Belleguele). Op kerstavond ontmoet Édouard Reda. Ze praten, flirten en brengen uiteindelijk samen de nacht door in Édouards appartement. Reda vertelt over zijn jeugd, over zijn vader die moest vluchten en het geweld waarmee hij te maken kreeg. De volgende ochtend trekt Reza een pistool en verkracht Édouard. De reacties op het dramatische incident leggen het racisme, de homofobie en de obscure machtsstructuren bloot die zich diep geworteld hebben in onze maatschappij.

Abdel Daoudi over Geschiedenis van Geweld 

“De heftigheid van de gewelddadige situatie lijkt in eerste instantie anekdotisch, maar wat ik zo geniaal vind aan dit boek is dat hij deze specifieke gebeurtenis uit zijn eigen leven gebruikt om een ontleding te maken van iets groters, waarbij hij zonder te vergoelijken ver voorbij dader-slachtoffer-dynamiek gaat. Wat mij aantrekt in het stuk is dat het draait rondom de problematiek en het gevaar van klassensystemen. De hardnekkigheid ervan en de gewelddadige uitwassen. Bij Édouard Louis komt dat in dit verhaal qua inhoud, vorm en onderwerp heel knap samen. Hij probeert in het verhaal voortdurend de connectie op te zoeken. Op het moment dat je de ander echt ziet, ga je jezelf herkennen. Dan vallen de systemen weg. Maar wat ziet Édouard vanuit zijn wereld in Reda, en wat projecteert hij? Wat herkent hij en wat vult hij in? Aan de hand van een diversiteit aan stemmen vertelt hij een verhaal dat zowel een persoonlijke als indringende sociale analyse is van volwassen worden, verlangen, migratie en racisme.”

★★★★ In zijn toneelbewerking van de roman ‘Geschiedenis van geweld’ van Édouard Louis legt regisseur Abdel Daoudi verschillende perspectieven op een verkrachtingszaak naast elkaar. De hoofdrol van Eelco Smits breekt je hart.

Marijn Lems in NRC

In de media

"Taal en tekstbehandeling krijgen veel nadruk in de rake regie van de getalenteerde jonge regisseur Abdel Daoudi. Eelco Smits is schitterend in de mooie, veeleisende hoofdrol." ★★★★ De Volkskrant

"Hoewel het geweld heel wat minder gruwelijk wordt verbeeld, is de voorstelling zelfs pittiger dan het boek. Homofobie en zeker klassenverschil komen scherper tevoorschijn, wat ook op Édouard zelf terugslaat. Met een uitgekiende enscenering en intelligente tekstingrepen en grapjes geeft regisseur Abdel Daoudi daar even helder als subtiel body aan." ★★★★ Trouw

"Theaterbewerking van Édouard Louis’ roman over verkrachting is hartverscheurend." ★★★★ NRC

"Daoudi laat Édouard Louis' autobiografische roman voor iets veel groters staan." Theaterkrant, keuze van de criticus

Over Abdel Daoudi

Abdel Daoudi (1985) studeerde in 2012 af als regisseur aan de Toneelacademie Maastricht. Sinds 2021 is hij een van de vaste regisseurs van Toneelschuur Producties. Voor zijn eerste regie koos hij voor Antigone, bewerkt door Abdelkader Benali, geïnspireerd op recente oorlogen in het Midden-Oosten waar breuklijnen niet alleen door steden, wijken en straten lopen, maar ook door huizen, families en mensen. Samen met Abdelkader Benali, die ook de bewerking van Antigone maakte, bewerkte hij in 2018 August Strindbergs stuk, Freule Julie in het Schuur Atelier van Toneelschuur Producties. De afgelopen seizoenen werkte hij o.a. als regieassistent bij Het Nationale Theater mee aan de theatermarathon The Nation van Eric de Vroedt. Ook schreef en regisseerde hij bij Ten Producties de jeugdvoorstelling No joke, over framing van het individu en de macht en kracht die woorden daarin dragen.

Credits

Regie Abdel Daoudi | Tekst Édouard Louis | Vertaling Jan Pieter van der Sterre, Reintje Ghoos | Bewerking Nick Bruckman | met Eelco Smits, Lotte Dunselman, Sia Cyrroes | Dramaturg Thomas Lamers | Decor Marloes van der Hoek en Wikke van Houwelingen | Kostuums Dymph Boss | Licht Casper Leemhuis | Coproductie Toneelgroep Oostpool