EXIT Macbeth

Noord Nederlands Toneel
wo 9 nov - do 10 nov
wo 9 nov 2022
-
do 10 nov 2022

Shakespeare's Macbeth is een alphaman. De combinatie van zijn machtswellust en moordende ambitie verbergt iets belangrijks: de natuur die zich verzet tegen het geweld dat de mens veroorzaakt. Beelden van paarden, raven, donkere bossen en heksen komen steeds opnieuw terug, maar slechts als figuranten. Nu krijgen zíj́ de hoofdrol en laat het NNT de mensen – en dan met name de mannen – achterwege in EXIT Macbeth. Ben je ook benieuwd wat er dan overblijft?

Je kent hem van House of Cards, Game of Thrones en de verzamelde werken van Shakespeare: de eerzuchtige, ambitieuze, over lijken gaande alfaman. Shakespeares personage Macbeth is hiervan het archetype. De horrorcocktail van machtswellust, oorlog en moordende ambitie in het originele stuk verbergt iets belangrijks: de natuur die zich verzet tegen het onophoudelijk geweld dat de mens veroorzaakt. Beelden van paarden, raven, donkere bossen en heksen komen steeds opnieuw terug, maar slechts als figuranten. 

Juist dat willen de jonge Duitse regisseurs Jana Vetten en Jan-Christophe Gockel laten zien. Ze geven de natuur en de dieren de hoofdrol door de mensen – en dan met name de mannen – uit het stuk te halen en zich de vraag te stellen: wat blijft er dan over? En hoe kunnen we onze relatie met de natuur herstellen, nadat we haar meer de ruimte hebben gegeven? Ontwerper Michael Pietsch creëerde met dat doel van opgezette dieren unieke poppen die door de dansers en acteurs uit het NITE-ensemble tot leven gebracht worden. Het is de eerste keer dat de poppen van Pietsch niet door hemzelf, maar door dansers tot leven gebracht worden. Dat levert een beeldende, radicale en interdisciplinaire bewerking op van het originele stuk. 

Onderdeel van:
No Dutch Required

Credits

Regie Jan-Christoph Gockel, Jana Vetten | Cast Bien De Moor, Angela Herenda, Sarah Janneh, Jésula Toussaint Visser, Rosie Reith, Vos, Kameroenschaap, Raaf e.a. | Poppen(dieren)-ontwerp en coaching Michael Pietsch | Decor- en kostuumontwerp Janina Brinkmann | Compositie Matthias Grübel | Lichtontwerp Will Frikken